Le Figaro: Criza coronavirusului în România se agravează constant
„România riscă să devină Brazilia Europei”, a subliniat cotidianul italian Il Messaggero săptămâna trecută, îngrijorător, și pe bună dreptate, cu privire la creșterea alarmantă a numărului de noi cazuri pozitive, comparativ cu numărul de teste efectuate.
Din weekendul trecut românii sunt obligați să intre în carantina la sosirea în Italia. Campioana României la tenis, numărul 2 mondial, Simona Halep, a renunțat astfel la participarea la turneul WTA de la Palermo, care începe pe 3 august.
Până la sfârșitul stării de urgență, la jumătatea lunii mai, rata de pozitivitate (procentul de noi cazuri în raport cu numărul de teste efectuate) a scăzut la 1,79%. De atunci a crescut până la o medie de 5,53% la sfârșitul săptămânii trecute.
Între 26 și 27 iulie, această rată aproape s-a dublat (de la 7,40% la 14,58%), în timp ce zeci de mii de români, în formă bună de sănătate, sunt testati pentru că au nevoie un certificat „negativ Covid” pentru a putea pleca în vacanță în Grecia.
Rata de infectare este, de fapt, în jur de 22%, deoarece aceste persoane nu s-ar fi testat niciodată fără această obligație impusă de Grecia, deja de două săptămâni, precum și de Austria și Cipru începând de luni. Cipru, Finlanda, Lituania și Moldova blochează acum românii la granițele lor, dacă nu vin să studieze sau să lucreze.
Aproximativ un milion de cetățeni români lucrează în Italia, în special în sectorul construcțiilor sau servicii de curățenie. Majoritatea pleacă acum în vacanță acasă și sunt îngrijorați de viitorul lor, deoarece Italia ar putea înăspri cerințele de intrare începând cu 31 iulie.
România este principalul stat din Balcani care oferă lucrători sezonieri țărilor din Europa de Vest
România este principalul stat din Balcani care oferă lucrători sezonieri țărilor din Europa de Vest, în special Spania, Franța și Germania. Aproximativ 150 de români din cei 400 care lucrează la o fermă din regiunea germană din Dingolfing-Landau au fost testați pozitiv pentru coronavirus, a declarat Ministerul român de Externe luni, într-o declarație. Ferma a fost pusă în carantină. În total, peste 1.500 de români care lucrează la ferme și abatoare din Germania au fost infectați cu noul coronavirus.
354 de persoane în terapie intensivă
În decursul unei luni, numărul săptămânal de cazuri noi a crescut de la 2.600 la 7.400, ceea ce plasează acum România pe locul doi în UE, în spatele Luxemburgului în ceea ce privește persoanele infectate la 100.000 locuitori, cu 56,7 cazuri. Numărul a crescut constant în ultimele patru zile, iar 354 de persoane sunt acum în terapie intensivă, comparativ cu recordul anterior, de 288, la sfârșitul lunii aprilie.
România are oficial 1.900 de locuri la terapie intensivă, dintre care doar 840 sunt echipate complet. Bucureștiul și alte orașe mari, precum Clujul, Timișoara și Iași, nu mai pot lua pacienți.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declară că „dacă se ajunge la linia roșie de 2000 de pacienți în terapie intensivă, este posibilă revenirea la starea de urgență în regiunile afectate”. Acesta este deja cazul Făget, un oraș de 7.000 de locuitori din regiunea Timiș, carantinat pentru 14 zile începând de duminică seară.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook