La revedere, Merkel! Germania se desparte astăzi de cancelarul care a guvernat-o în ultimii 16 ani
Germania se pregătește să-și ia rămas bun de la cancelarul Angela Merkel, care se retrage după alegerile de duminică. Ea a condus cea mai puternică economie a Europei în ultimii 16 ani și a jucat un rol important atât în Uniunea Europeană, cât și pe plan internațional. Merkel a fost prima femeie aleasă în funcția de cancelar al Germaniei.
Cariera ei politică a început pe vremea când Cortina de Fier era la final, în Europa. După reunificarea Germaniei, Merkel a fost numită de mentorul său, cancelarul Helmut Köhl, ministru al Tineretului și Femeilor.
Presa din Germania a numit-o „fata lui Köhl”, dar ea a reușit să iasă din umbra lui și a devenit lider al Partidului Creștin Democrat (CDU) în 2000. În 2005 a câștigat alegerile la limită și a condus un guvern de coaliție.
„Cancelarul crizelor”
Doar trei ani mai târziu a înfruntat primul impas major din cariera politică – criza financiară globală din 2008. „Depozitele oamenilor sunt în siguranță, guvernul german garantează asta”, spunea ea în octombrie 2008.
Criza bancară s-a transformat într-o criză a monedei europene. Merkel ezita să redefinească zona Euro. Într-un final, moneda unică europeană a supraviețuit.
„Europa eșuează când euro eșuează”, spunea Merkel în 2012. „Europa câștigă când euro câștigă. Iar euro câștigă dacă reușim să contruim o uniune stabilă, pe o fundație puternică.”
„A fost pusă în poziția de a gestiona câteva crize globale în timpul mandatelor sale, care nu au afectat doar Germania, dar și întreaga Uniune Europeană, partenerii transatlantici sau China și Rusia”, spune Nico Friedl, corespondent parlamentar pentru cotidianul Süddeutsche Zeitung.
Comunicare pe toate planurile
Merkel a reușit să mențină relațiile cu majoritatea statelor importante, până și cu China sau Rusia. „Este cea care încearcă să continue comunicarea, cea care vrea să rămână la masa negocierilor”, afirmă Friedl. Când Donald Trump a devenit președintele Americii, iar cancelarul și-a dat seama că nu va putea susține discuții constructive cu el, s-a împrietenit cu fiica lui cea mare, Ivanka. A jucat cartea feminismului pentru a putea ține linia de comunicare deschisă.
Merkel a schimbat Germania în cei 16 ani de guvernare, spune biograful Ursula Weidenfeld. „Încă de la început a încercat să găsească Germaniei un rol potrivit pentru secolul 21. Mereu a încercat să modereze și chiar să plătească nota, la final.”
Inspiră în continuare încredere
Un sondaj realizat de Pew Research, publicat miercuri, arată că Merkel se situează la cel mai înalt nivel de apreciere în 16 dintre cele mai avansate economii, inclusic în SUA, Europa și Asia. 77% dintre cele 18.000 de persoane chestionate spun că au încredere că Merkel ar alege direcția corectă într-o chestiune de politică internațională.
Pentru Germania, pentru Europa, pentru Occident, plecarea Angelei Merkel marchează sfârșitul unei ere politice.
Sursa: Eurasia Review
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook