În doar o lună, numărul sinuciderilor din Japonia a depășit numărul total de decese Covid de la începutul pandemiei. Acesta este rezultatul unui reportaj al canalului american CNN din Tokyo, care pleacă de la povestea lui Eriko Kobayashi, o femeie în vârstă de 43 de ani care a încercat să-și ia viața de patru ori, ultima dată de teamă să nu cadă în sărăcie din cauza consecințelor pandemiei asupra vieții sale profesionale.
Prima dată, avea 22 de ani și obținuse un loc de muncă cu normă întreagă într-o editură, job care nu-i permitea să-și plătească chiria și facturile în Tokyo. „Am fost cu adevărat săraca”, a spus Kobayashi, care a petrecut trei zile inconștientă în spital, după tentativa de sinucidere. Kobayashi a scris câteva cărți despre problemele sale de sănătate mintală și are un loc de muncă permanent la un ONG. Dar coronavirusul a scos la lumină stresul pe care l-a resimțit atunci. „Salariul meu a fost redus și nu văd lumina de la capătul tunelului”, a spus ea. „Am în mod constant un sentiment de angoasă, că aș putea reveni în sărăcie”.
Experții au avertizat că pandemia ar putea duce la o criză de sănătate mintală. Șomajul în masă, izolarea socială și anxietatea stresează oamenii din întreaga lume.
Statisticile arătate în reportaj arată că în octombrie au existat 2.153 sinucideri, în timp ce numărul deceselor pentru Covid de la începutul pandemiei este de puțin peste două mii (2.087 conform ultimelor date din Universitatea Johns Hopkins).
„O problemă care ar putea afecta și alte țări”
„Nici măcar nu am avut o izolare, iar impactul Covid este minim în comparație cu alte țări, dar vedem în continuare această creștere bruscă a numărului de sinucideri”, spune Michiko Ueda, profesor asociat al Universității Waseda din Tokyo și expert în sinucideri. „Acest lucru sugerează că și alte țări pot experimenta o creștere similară sau chiar mai mare a numărului de sinucideri în viitorul apropiat”.
Într-o țară în care a existat istoric o tradiție a sinuciderii rituale precum Japonia, consecințele economice și psihologice ale Covid pot conduce la o alegere extremă. Japonia, subliniază CNN, este una dintre puținele țări care publică date de sinucidere în timp real, iar acestea ar putea fi utilizate pentru a analiza impactul pandemiei și a măsurilor de combatere a acesteia asupra sănătății mintale, ajutând la identificarea celor mai vulnerabile grupuri.