Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat ieri seară încetarea stării de urgență pentru Tokyo și celelalte prefecturi care erau încă sub incidența acesteia.
Starea de urgență a fost ridicată mai devreme decât era așteptat datorită “eficienței modelului japonez”, după spusele premierului.
În cadrul unei conferințe de presă, Abe a explicat motivele acestei decizii și care sunt pașii necesari pentru a evita un nou val.
Japonia a gestionat cu succes criza, reușind să înregistreze cifre relativ bune a numărului de infectați și a numărului de victime.
“În Europa și Statele Unite au existat focare foarte mari, în unele regiuni. În Japonia, am reușit să eradicăm extinderea virusului în aproximativ o lună și jumătate. Am demonstrat forța modelului japonez.”, a spus premierul.
De ce nu s-a așteptat expirarea decretului?
Pe 21 mai, Abe a ridicat starea de urgență pentru mare parte dintre cele 47 de prefecturi, excluzând totuși Tokyo, Kanagawa, Saitama, Chiba și Hokkaido. În aceste regiuni, numărul de noi infectări nu era încă de sub 0,5 la 100,000 de cetățeni – criteriul stabilit de guvern în strategia de luptă împotriva Covid-19.
Abe a declarat că presiunea asupra sistemului medical a scăzut pentru moment. A crescut capacitatea de testare, iar situația poate fi mai bine monitorizată. Din aceste motive, oficialii au considerat că starea de urgență poate fi ridicată mai devreme de termen.
Care este “noua direcție”
Premierul spune că, în lipsa unui vaccin, societatea japoneză trebuie să-și găsească noi căi de a “conviețui” cu virusul.
“Trebuie să ne schimbăm modul de a gândi. Am oprit transmiterea virusului prin blocarea economiei. Acum devine mai mult o chestiune de aplicare a unor măsuri prin care să controlăm extinderea virusului.”.
Există speranțe că sectoarele culturale, incluzând concerte, spectacole de teatru și turism vor reveni la normal în următoarele luni.
Ajutor substanțial pentru economie
Shinzo Abe anunță că mâine, 27 mai, va fi aprobat un pachet de ajutor pentru economie “reprezentând un sfert din produsul intern brut al Japoniei, cea mai mare infuzie de capital din lume, pentru a proteja economia.”.