Japonezii au dezvoltat un vaccin împotriva îmbătrânirii
O echipă de cercetători japonezi a dezvoltat un vaccin care elimină așa-numitele celule zombie care se acumulează odată cu vârsta, dăunează celulelor din apropiere și provoacă boli legate de îmbătrânire, inclusiv rigiditate arterială. Echipa condusă de profesorul de la Universitatea Juntendo, Toru Minamino, a confirmat că șoarecii cărora li s-a administrat vaccinul au prezentat scăderi ale celulelor zombie, cunoscute din punct de vedere medical ca celule senescente în zonele afectate de rigidizarea arterială.
„Ne putem aștepta ca (vaccinul) să poată fi administrat pentru tratarea rigidității arteriale, diabetului și a altor boli legate de îmbătrânire”, spune Minamino.
Rezultatele cercetării au fost publicate în versiunea online a revistei Nature Aging.
Celulele senescente sunt cele care au încetat să se divizeze, dar nu mor. Ele dăunează celulelor sănătoase din apropiere prin eliberarea de substanțe chimice care provoacă inflamație.
Echipa a identificat o proteină ce se găsește în celulele senescente prezente la oameni și șoareci și a creat un vaccin peptidic bazat pe un aminoacid din compoziția proteinei.
Vaccinul permite organismului să creeze anticorpi care se atașează de celulele senescente, care sunt apoi îndepărtate de celulele albe din sânge care aderă la anticorpi.
Când echipa a administrat vaccinul șoarecilor cu rigidizare arterială, multe celule senescente acumulate au fost îndepărtate și zonele afectate de boală s-au restrâns. Când au fost administrate la șoareci în vârstă, progresia fragilității lor a fost mai lentă decât cea a șoarecilor nevaccinațiâ.
Multe dintre medicamentele existente pentru îndepărtarea celulelor senescente sunt utilizate ca agenți anti-cancer și pot provoca efecte secundare grave. Noul vaccin are mai puține reacții adverse, iar eficacitatea este de durată, menționează autorii studiului.
Sursa: Japan Times
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook