Începând de duminică, 14 martie, 15 persoane vor fi închise timp de 40 de zile într-o peșteră din Ariège, unde nu vor avea nici lumină, nici repere de timp. Scopul cercetării științifice este de a studia comportamentul creierului în această situație extremă.
Denumită „Deep Time”, experimentul fără precedent reunește 15 voluntari cu vârste cuprinse între 27 și 50 de ani, din diverse zone profesionale (asistent medical, profesor de matematică, bijutier etc.), care vor fi însoțiți de exploratorul și cercetătorul franco-elvețian Christian Clot, inițiator al expediției. Ei vor fi închisi timp de 40 de zile în cea mai mare peșteră din Europa, Lombrives, din Ussat-les-Bains (Franta), complet izolați de restul lumii.
„Peste 70% din populație prezintă simptome de oboseală mentală și 40% au pierdut noțiunea timpului, capacitatea de proiecție și înțelegere a lumii”, explică Christian Clot, citat de La Dépêche du Midi.
Izolarea fără lumina zilei si fără mijloace de cunoaștere a timpului, „ar trebui să ne permită să ne apropiem de situația dezorientării cauzate de izolările” de anul trecut, se arată pe site-ul dedicat misiunii, plasat sub patronajul Ministerului Învățământului Superior, Cercetării și Inovării din Franța.
„Studiul ne va permite probabil să descoperim cum creierul nostru concepe și gestionează timpul în afara oricărui indicator, atunci când suntem supuși unei situații complet noi”, explică Christian Clot pentru La Dépêche du Midi.
Cei 14 exploratori vor fi monitorizați în cele 40 de zile de către o echipă de aproximativ treizeci de oameni de știință, specializați în neurobiologie, psihologie sau chiar neuroștiințe, care vor rămâne la suprafață.