Foto: Prof. dr. Martin Kulldorff
Diferitele politici de izolare au avut și vor avea rezultate catastrofale pentru sănătatea publică a cetățenilor, consideră dr. Martin Kulldorff. Potrivit profesorului de la Harvard Medical School, dimpotrivă, ar fi necesar să se favorizeze o „protecție țintită” a persoanelor expuse riscului și să lase liber restul populației.
Dr. Martin Kulldorff este profesor la Harvard Medical School, expert în biostatistică și epidemiolog. El a semnat împreună cu alți oameni de știință marea declarație Barrington, un text care contestă politicile generale de izolare din întreaga lume.
Le Figaro: Marea Britanie – pentru o perioadă scurtă – și Suedia, au practicat o încercare de imunizare colectivă și au abandonat acum în mare măsură această strategie. De ce?
Martin KULLDORFF: Imunitatea colectivă nu este o strategie, ci un fenomen dovedit științific, precum gravitația. Nicio țară nu a adoptat o strategie de imunizare colectivă, dar oricare ar fi strategia utilizată, toate țările o vor atinge în cele din urmă. Scopul este de a minimiza epidemia COVID-19, cât și decesele provocate de virus, până ajungem la imunizare.
Pentru a face acest lucru, se aplică strategia de a proteja mai bine persoanele în vârstă și alte grupuri de risc, în timp ce adulții tineri sunt încurajați să trăiască aproape normal, pentru a evita daunele colaterale asociate izolării. Este ca un avion pe cer: oricare ar fi strategia pe care o folosesc piloții, gravitația va face ca avionul să ajungă în cele din urmă la sol, iar scopul nu este gravitația, ci aterizarea cu pierderi minime de vieți.
În Marea Declarație Barrington din 4 octombrie pledați pentru „Protecție focalizată”, izolare doar pentru cei mai vulnerabili. Cine sunt cei „cu risc ridicat”?
Marea Declarație Barrington solicită mai degrabă protecție țintită decât izolare. Dacă cineva poate fi infectat, riscul de deces este de peste o mie de ori mai mare pentru cetățenii mai în vârstă decât pentru cei tineri, iar pentru copii, COVID-19 este mult mai puțin periculos decât gripa. Prin urmare, cheia este de a proteja mai bine persoanele de peste 60 de ani și în special pe cele de peste 70 de ani.
Pentru pensionari, produsele alimentare pot fi livrate și, dacă nu își pot întâlni prietenii și rudele afară, vizitatorii lor trebuie testați. Dacă persoanele de peste 60 de ani nu pot lucra de acasă, le-am putea oferi un scurt an sabatic folosind fie fonduri de pensionare, fie fonduri de invaliditate.
În plus, păstrând la locul de muncă studenții și tinerii adulți, evităm ca aceștia să se mute cu rude mai în vârstă. Recomandări suplimentare și mai detaliate privind sănătatea publică sunt furnizate pe pagina cu întrebări frecvente despre declarația « Great Barrington ». Vaccinul va fi un instrument suplimentar pentru a proteja persoanele vulnerabile, dar o protecție mai bună pentru persoanele în vârstă nu poate aștepta până când acesta devine disponibil.
În declarația Great Barrington, spuneți că „politicile actuale de izolare produc efecte devastatoare asupra sănătății publice pe termen scurt și lung”. Care sunt cele mai grave consecințe depistate până acum?
În calitate de om de știință în domeniul sănătății publice, îmi pare rău pentru enormele daune colaterale pe care strategia de izolare le-a cauzat altor domenii de sănătate. Exemplele includ prăbușirea ratelor de imunizare a copiilor, înrăutățirea bolilor cardiovasculare, reducerea depistarii cancerului și deteriorarea sănătății mintale.
În țările în curs de dezvoltare, mii de copii au murit de foame din cauza izolării. O listă mai completă poate fi găsită la aici. În rândul americanilor cu vârste cuprinse între 26 și 44 de ani, doar 4% din totalul deceselor din 2020 s-au datorat COVID-19.
În același timp, a existat un exces de mortalitate de 26% comparativ cu anii precedenți. Aceasta înseamnă că, pentru fiecare deces COVID-19 din respectiva grupă de vârstă, există mai mult de alte cinci decese din cauza daunelor colaterale provocate de izolare. Este tragic.
În Marea Declarație Barrington, spuneti că am putea obține în cele din urmă imunitatea de grup, fără vaccinarea în masă. Ce vă face să credeți acest lucru și cât timp ar dura pentru majoritatea țărilor occidentale?
Imunitatea de grup poate fi obținută prin infectare naturală, printr-un vaccin sau printr-o combinație a celor două. Colegul meu de la Harvard, profesorul Marc Lipsitch, crede că unele locuri ar fi reușit deja imunizarea de grup. Dar dacă am fi urmărit încă de la început o strategie de protecție direcționată, această pandemie ar fi deja încheiată, cu mai puține victime.
Cât durează până ajungem acolo depinde de ce strategie folosim în viitor, precum și de eficacitatea și calendarul vaccinurilor. Din păcate, cu cât pandemia este prelungită de diferite măsuri de izolare, cu atât este mai dificil să se protejeze persoanele în vârstă, cu risc crescut.
Există divergente științifice majore în ceea ce privește cât timp o persoană infectată rămâne imună la virus, cu estimări care variază între șase luni și câteva săptămâni… Asta nu reprezintă o problemă pentru imunitatea de grup?
Dacă da, ar fi o problemă atât pentru infectările naturale, cât și pentru vaccinuri, dar acestea nu sunt estimări bazate pe știință. Numărul reinfectărilor cu COVID-19 este neglijabil, deci știm că există o imunitate puternică, ca și în cazul altor coronavirusuri.
Ce nu știm încă este dacă imunitatea este valabilă pe tot parcursul vieții și cât de mare este imunitatea încrucișată cu alte coronavirusuri.
Există, de asemenea, un dezacord considerabil cu privire la procentul exact al persoanelor infectate într-o țară pentru a se obține imunitatea de grup. Ce procent estimați?
Este imposibil de știut și niciun epidemiolog respectabil nu ar da o cifră precisă. Depinde și de strategia utilizată.
Dacă tinerii cu rețele profesionale și sociale extinse sunt infectați, atunci procentul este mult mai mic decât dacă sunt infectate persoanele în vârstă, care traiesc singure. De asemenea, variază geografic, fiind necesar un procent mai mare în zonele urbane, comparativ cu zonele rurale.
Ați lansat această declarație Great Barrington în urmă cu aproape două luni. Care a fost reacția experților medicali, a politicienilor și a publicului larg?
A existat un copleșitor răspuns pozitiv din partea multor colegi de știință și profesioniști din domeniul medical din întreaga lume. Aceștia sunt oameni care văd zilnic consecințele negative ale strategiei de izolare.
De asemenea, publicul a reacționat foarte pozitiv. În schimb, politicienii și mass-media au avut un răspuns negativ, deși criticile au fost destul de superficiale și nefondate.
Sursa: Le Figaro