Ivermectina, un medicament antiparazitar cu spectru larg, comercializat în peste 90 de țări, câștigă tot mai mult teren în lupta împotriva coronavirusului. Tot mai mulți oameni de știință îl recomandă, iar numeroase studii i-au evidențiat deja eficiența crescută în prevenția și tratarea Covid-19.
Un nou studiu, realizat de virusologul Andrew Hill de la Universitatea din Liverpool, demonstrează încă o dată efectele benefice ale Ivermectinei. Realizată pe mai mult de 1.400 de pacienți, cercetarea arată rata mortalității în rândul bolnavilor cărora li s-a administrat tratamentul a scăzut cu 80%.
Doar 8 pacienți dintre cei 537 care au primit Ivermectină au decedat, comparativ cu 44 din grupul celor 510 care au primit un placebo. „Observăm aceleași rezultate în urma unui număr tot mai mare de studii privind Ivermectina. Cred că este un tratament revoluționar pentru Covid-19”, a transmis Hill.
Criticii consideră însă că este o concluzie prematură, solicitând mai multe studii înainte de a declara medicamentul eficient, scrie New York Post.
„Multe dintre studiile realizate au un număr mic de participanți, folosesc metode rudimentare de analiză și sunt administrate doze mici de Ivermectină, de regulă în combinație cu alte medicamente”, argumentează profesorul Andrew McLachlan, de la Universitatea din Sydney.
Pe de altă parte, Dr. Pierre Kory, președintele Frontline COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC) din SUA, spune că există peste 200 de studii pe acestă temă, din diverse state ale lumii și consideră că autoritățile medicale nu cooperează pentru a aproba medicamentul care „și-a dovedit incontestabil eficiența”. „De ce nu se poate autoriza, având în vedere gradul de eficacitate? S-a întâmplat cu Remdesivir, un tratament cu rezultate îndoielnice, cu un preț mult, mult mai mare”, spune Kory.
Un studiu anterior, publicat pe site-ul de specialitate american GoodRx, arată că o singură doză de Ivermectină distruge încărcătura virală în primele 48 de ore de la administrare.