Italia se îndreaptă către o viață normală. S-au redeschis terasele, cinematografele și teatrele
„Este un început al revenirii la normalitate care aduce un pic de aer proaspăt”. Daniele Vespa, în vârstă de 26 de ani, nu își ascunde bucuria. Bucătarul restaurantului Baccano, din vecinătatea Fântânii di Trevi, speră că redeschiderea va fi „frumoasă” și „că ca putea servi și în interior cât mai curând posibil”.
De luni, barurile și restaurantele italiene au voie să servească pe terasă și seara, pentru prima dată după șase luni. Cinematografele și teatrele se redeschid parțial. Chiar dacă stingerea de la ora 22 rămâne în vigoare, Italia recâștigă o aparentă normalitate după luni de alternare între închideri drastice și deschideri timide.
Cinematografele, teatrele și sălile de concert pot funcționa la 50% din capacitatea lor. Urmează redeschiderea piscinelor, sălilor de sport și parcurilor de distracții, probabil de la 1 iulie. Majoritatea celor 20 de regiuni sunt acum clasificate ca zone galbene, cu cel mai scăzut nivel de risc epidemic.
„Risc calculat”
Fostul șef al Băncii Centrale Europene a recunoscut că își asumă un „risc calculat”, deoarece Italia continuă să înregistreze, în medie, peste 300 de decese în fiecare zi, chiar dacă numărul infectărilor și spitalizărilor la ATI scade.
Campania de vaccinare a atins viteza de croazieră, cu aproximativ 350.000 de doze administrate în fiecare zi, dar cu anumite disparități între regiuni. „Este clar că dacă redeschiderea treptată va fi interpretată ca o întoarcere totală la viața normală, un nou vârf de contaminari ar putea compromite sezonul estival”, a avertizat Nino Cartabellotta, care conduce fundația GIMBE, specializată în probleme de sănătate publică.
În timp ce țara se deschide, premierul Mario Draghi urmează să prezinte Parlamentului planul de recuperare finanțat de Uniunea Europeană. Premierul a fost supus presiunilor liderilor regionali și a mai multor proteste pentru a relaxa restricțiile anti-Covid.
Italia, principalul beneficiar al planului de redresare al UE
Italia, prima țară europeană afectată puternic de pandemie la începutul anului 2020, a pierdut aproape un milion de locuri de muncă și a suferit o scădere a PIB-ului de 8,9% în 2020. A treia cea mai mare economie din zona euro se bazează, așadar, pe plan de mega-stimul adoptat în iulie de UE, dotat cu 750 de miliarde de euro, pentru a-și revigora economia. Italia este principalul beneficiar, cu 191,5 miliarde de euro în împrumuturi și subvenții.
Printre prioritățile enumerate se numără renovarea infrastructurii îmbătrânite (autostrăzi, căi ferate etc.), energiile regenerabile (hidrogen etc.), internetul de mare viteză și digitalizarea întreprinderilor și administrațiilor. Un alt obiectiv va fi reducerea decalajului dintre nordul și sudul peninsulei, venind în același timp în sprijinul tinerilor și femeilor, afectați în special de criza actuală.
Sursa: Le Parisien
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook