Italia| Revoltele se extind în toată țara. Recordul de cazuri noi nu-i oprește pe manifestanți

Italia a înregistrat marți 21.994 de noi infectări cu coronavirus, un nou record, iar al doilea val al epidemiei Covid-19 se dezlănțuie. În 24 de ore, au fost înregistrate 221 de noi decese, cel mai mare număr din luna mai.

Coronavirusul a făcut deja 37.700 de victime în Italia. Numărul total de contaminări a ajuns la 564.778 de cazuri. În timpul primului val al epidemiei a fost cea mai afectată țară din Europa.

Furia crește în Peninsulă, unde un nou val de restricții naște reacții dure din partea cetățenilor. Mii de oameni au manifestat luni seara în mai multe orașe ale țării, iar în nordul țării s-au produs incidente violente.

De la Napoli la Torino, italienii „se revoltă”

Cu strigătul de „libertate!”. Demonstrațiile împotriva măsurilor restrictive, uneori marcate de ciocniri violente cu forțele de ordine, se înmulțesc în Italia, unde comercianții, angajații și independenții se tem de al doilea val al crizei economice, după noile decizii luate pentru a opri circulația coronavirusului. De la nord la sud, întrunirile – care au strâns, în medie, câteva sute de oameni -, autorizate sau nu, adesea bazate pe apeluri lansate pe rețelele de socializare, se întâmplă acum zilnic în orașele peninsulei. „Scânteia aprinsă în urmă cu trei zile în Piazza Plebiscito din Napoli a reușit deja să răspândească focul de la un capăt la altul al Italiei: Torino, Milano, Trieste, Lecce, Viareggio, Pescara, Catania, Cremona. Italia se revoltă”, a scris marți cotidianul La Repubblica. #LItaliaSiRibella

„Semi-izolare”

Guvernul a impus în ultimele zile ceea ce mass-media califică drept „semi-izolare”: o stingere în câteva regiuni mari, închiderea barurilor și restaurantelor la ora 18:00, precum și închiderea totală a sălilor de sport, cinematografului și sălilor de concert. Măsuri dureroase pentru o țară care trebuie să se confrunte cu cea mai gravă recesiune de după Al Doilea Război Mondial, dar esențiale, potrivit guvernului. Oficialii doresc cu orice preț să evite un nou focar epidemic similar cu cel care a lovit Lombardia în primăvară, unde autoritățile au trebuit să apeleze la armată pentru a depozita sicriele. Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro, a fost atunci izolată timp de două luni, închizându-și activitatea economică și distrugând peste jumătate de milion de locuri de muncă.

„Libertate, libertate, libertate!”

Situația este din nou alarmantă în Italia. „Suntem la un pas de prăbușire, este necesară izolarea”, a avertizat marți purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență din Lombardia, Guido Bertolini. În schimb, manifestanții care s-au adunat în ultimele zile în fața sediului președințiilor regiunilor nu vor să audă despre izolare. „Libertate, libertate, libertate!”. Pe marginea acestor demonstrații care reuneau studenți, proprietari de restaurante, șoferi de taxi, reprezentanți ai lumii culturii, tramvaie au fost vandalizate, coșuri de gunoi incendiate, motociclete răsturnate și vitrine ale magazinelor de lux distruse.

Încurajați de mafie?

Printre manifestanți, membri ai galeriilor echipelor de fotbal și simpatizanți de extremă dreapta, adesea tineri. Procurorul național anti-mafie, Federico Cafiero De Raho, a acuzat luni mișcările mafiote de încurajarea dezordinii, citând, despre demonstrațiile de la Napoli, „semne clare ale participării Camorra”, mafia locala. Același scenariu marți seară la Roma, unde câteva zeci de activiști din grupul de extremă dreapta Forza Nuova (FN) au scandat împotriva premierului Giuseppe Conte în Piața Poporului. Poliția a reacționat și a împrăștiat mulțimea cu tunuri de apă, potrivit unui reporter AFP.

Cinci miliarde de ajutoare pentru sectoarele afectate

Seara, guvernul a anunțat alocarea a peste cinci miliarde de euro pentru a ajuta categoriile profesionale cele mai afectate de restricții. „Până la mijlocul lunii noiembrie, toate transferurile vor fi efectuate” în conturile antreprenorilor în cauză, a asigurat ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, în timpul unei conferințe de presă.

Sursa: 7sur7

Exit mobile version