Italia| Permisul de sănătate devine obligatoriu pentru toți angajații, începând de vineri
Italienii au protestat pe 9 octombrie împotriva permisului de sănătate. Foto: AP
Italia| Permisul de sănătate devine obligatoriu începând de vineri, pentru toți angajații publici și privați – o măsură care ar trebui să încurajeze vaccinarea, dar care se confruntă cu opoziția a milioane de angajați. Prima țară europeană afectată puternic de epidemie, în februarie 2020, Italia a plătit un preț mare – peste 130.000 de decese. Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie 2020 și peste 80% dintre persoanele cu vârsta de 12 ani și peste sunt acum complet vaccinate.
Vaccinul este deja obligatoriu pentru personalul medical, iar profesorii trebuie să prezinte permisul de sănătate. Dar nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate suficient de puternic încât să prevină noi focare de infectare care pot perturba activitatea economică, așa cum sa întâmplat în 2020 și la începutul lui 2021.
Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunțat acum o lună că permisului de sănătate devine obligatoriu începând cu 15 octombrie, pentru toate locurile de muncă.
Proteste violente
Angajații care refuză să se conformeze riscă suspendarea salariului și amendă, dacă sunt prinși la locul de muncă fără document. Nu pot solicita dreptul la munca de acasă pentru a ocoli regula. Angajatorii care nu reușesc să efectueze controale se confruntă cu amenzi. Introdus în august pentru muzee sau restaurante, permisul de sănătate include fie un certificat de vaccinare, fie dovada vindecării, fie un test negativ efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte.
Măsura a stârnit sâmbătă proteste violente la Roma, unde mii de italieni – inclusiv activiști de extremă dreapta – au devastat sediul primei confederații sindicale CGIL și au agresat lucrătorii din domeniul sănătății dintr-un spital.
Refuză „șantajul”
Aproximativ 250.000 din cei 3,2 milioane de angajați la stat nu sunt vaccinați (7,8%), dar, în sectorul privat, cifra se ridică la aproximativ 2,2 milioane de persoane din 14,6 milioane de angajați (15%), un risc asupra redresării economice.
Principala confederație patronală, Confindustria, susține cu tărie decizia guvernului și respinge „șantajul” care ar putea fi exercitat de muncitorii importanți ai unei companii. Maurizio Stirpe, vicepreședinte al Confindustria, spune că „nu trebuie să plătim testul celor care refuză să fie vaccinați, oamenii trebuie să fie obligați să își asume responsabilitățile”.
Sursa: Sud Ouest
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook