Italia anunță o campanie de vaccinare „fără precedent”, deși cetățenii sunt reticenți
Italia începe o „campanie de vaccinare fără precedent” la sfârșitul lunii ianuarie, prioritare fiind categoriile cele mai expuse la Covid-19, a anunțat sâmbătă ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza.
Campania „se va desfășura spre sfârșitul lunii ianuarie, când sperăm să primim primele doze destinate celor mai expuse categorii”, a declarat ministrul la Congresul farmaciștilor italieni. Această „campanie de vaccinare fără precedent (…) va necesita o mobilizare extraordinară a tuturor forțelor implicate”, a spus el.
Neîncredere în vaccin
În timp ce mișcarea împotriva vaccinărilor are numeroși adepți în Italia, ministrul a reamintit că „vaccinurile au reprezentat un pas înainte în istoria omenirii”.
„Astăzi vorbim despre o posibilitate concretă (…) în scurt timp vom avea acest instrument și astfel vom observa măsura capacității ființei umane de a reacționa în fața unei provocări atât de mari”, el a adăugat.
Vineri, Comitetul tehnico-științific, un organism public responsabil de consilierea guvernului în politica sa de combatere a pandemiei, a reamintit că „Agenția italiană pentru medicamente și agențiile internaționale de reglementare ne oferă garanții cu privire la siguranța vaccinului”.
Lipsa dozelor necesare
Această declaratie a venit după ce un renumit virusolog, Andrea Crisanti, foarte prezent în mass-media, a declarat: „În mod normal este nevoie de cinci până la opt ani pentru a produce un vaccin și, prin urmare, cel din ianuarie, nu, eu nu îl voi face”.
Potrivit unui sondaj al Institutului Ipsos, realizat pentru canalul de televiziune La7, făcut public marți, 16% dintre italienii chestionați spun că vor refuza vaccinul și 42% vor aștepta să se convingă de eficacitatea acestuia. Doar o treime dintre ei au răspuns că se vor vaccina „de îndată ce va fi disponibil”. În plus, 58% consideră că nu vor fi destule doze pentru toată lumea.
Italia, prima țară europeană care a fost lovită puternic de primul val al epidemiei, a înregistrat până acum aproximativ 1.34 milioane de cazuri, dintre care peste 48.000 au fost fatale. Restricțiile se aplică diferit, în funcție de gradul de infectare a fiecărei zone. În întreaga țară se aplică o stingere între orele 22:00 și 05:00.
Sursa: BFMTV
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook