Oficialii israelieni au decis să amâne campania de vaccinare cu a patra doză a vaccinului anti-Covid destinată celor peste 60 de ani, celor vulnerabili sau lucrătorilor din domeniul sănătății. În urmă cu mai bine de o săptămână, premierul Naftali Bennett a scris pe Twitter: „Am dat ordin de pregătire imediată a campaniei de inoculare a celei de-a patra doze. […] Lumea ne va calca pe urme. „
Anunțul venea în urma recomandărilor a două comitete de experți – Comitetul consultativ pentru vaccinuri și Comitetul de acțiune pentru pandemie. Decizia lor s-a bazat în primul rând pe faptul că imunitatea asociată cu a treia doză scade în timp, așa cum a fost cazul şi pentru a doua. În acest sens, Ministerul Sănătății a redus și timpul dintre a doua și a treia doză la trei luni.
Însă lipsa unor studii clinice solide care ar fi justificat necesitatea unei a patra doze a fost criticată de mai mulți oameni de știință. Pentru dr. Dror Mevorah de la Centrul Medical al Universității Hadassah, „faptul că am fost primii care am administrat o a treia doză nu înseamnă că este nevoie de o a patra, fără o bază științifică.”
Vaccinarea cu o a 4-a doză este, așadar, suspendată până la o nouă notificare. Directorul general al Ministerului Sănătății, profesorul Nahman Ash, care trebuie să-și dea acordul pentru a declanșa procesul, a decis să aștepte mai multe informații despre severitatea formelor de Covid declanşate de Omicron și despre a patra doză.
Pe de o parte, tocmai a fost lansat un studiu clinic pe un grup de 150 de lucrători din domeniul medical de la spitalul Sheba pentru a determina dacă o a patra doză este sau nu necesară pentru întreaga populație. Primele rezultate sunt așteptate peste două săptămâni.
Pe de altă parte, noi studii arată că persoanele vaccinate care contractează virusul ating niveluri ridicate de anticorpi care ar putea să protejeze împotriva diferitelor tulpini de Covid-19.
În ceea ce privește varianta Omicron, extrem de contagioasă, mai multe studii arată că ar putea provoca mult mai puține cazuri grave, ceea ce ar putea constitui un pas decisiv în evoluția pandemiei.
Pentru profesorul Eran Segal, biolog al Institutului Weizmann, „numărul mare de persoane infectate cu Omicron, poate crește semnificativ nivelul de imunitate al populației generale și poate ajuta la eradicarea variantei Delta și a altor tulpini.
Deci, mai ales în Israel, Omicron ar putea deveni al cincilea și ultimul val, speră unii specialişti. Cotaminarea în masă cu o tulpină aparent mai puțin gravă ar face posibilă, poate, realizarea imunității colective.
Sursa: Les Echos