Israel| 62 de cazuri de miocardită survenite la persoane sub 30 de ani, după administrarea rapelului de la Pfizer

Detaliile unui raport al ministerului israelian al Sănătății, legat de efectele secundare ale vaccinului Pfizer/BioNtech, indică o posibilă legătură între rapel și câteva zeci de cazuri de miocardită, o inflamație a mușchiului cardiac, apărute în special la bărbații sub 30 de ani. Datele intermediare au fost prezentate guvernului și companiei Pfizer în ultimele săptămâni, potrivit Channel 12. Extrase din raportul divulgat subliniază că anchetatorii nu dovediseră în mod concludent o legătură, dar că aveau îngrijorări semnificative.

Din peste 5 milioane de persoane vaccinate în Israel, 62 au dezvoltat miocardită la câteva zile după vaccinare. 56 dintre aceste cazuri au survenit după a doua doză și majoritatea celor afectați erau bărbați sub 30 de ani.

Se menționează că 60 dintre pacienți au fost tratați și au iesit din spital în stare bună. Doi dintre pacienți, o femeie de 22 de ani și un bărbat de 35 de ani, fără probleme de sănătate, au murit.

„Constatările au fost prezentate companiei Pfizer, care a spus că nu a primit rapoarte similare din alte state și că va examina datele”. Raportul a fost trimis și Agenției pentru Medicamente din SUA (FDA) și Centrului pentru Combaterea și Prevenția Bolilor (CDC), care au demarat investigațiile.

Incidență mare în rândul tinerilor

Raportul a fost scris de înalți oficiali ai ministerului Sănătății, sub coordonarea prof. Dror Mevorach, șeful uneia dintre unitățile Covid-19 de la spitalul Hadassah Ein Kerem.

Autorii presupun că „un posibil motiv pentru lipsa unor constatări similare în alte țări a fost rata scăzută de vaccinare în rândul tinerilor”.

„Există o îngrijorare cu privire la frecvența apariției miocarditei în rândul bărbaților sub 30 de ani, în zilele de după administrarea celei de-a doua doze”, au scris ei. „În această etapă, conform constatărilor inițiale care încă trebuie verificate, există impresia că numărul (de cazuri) este mai mare decât ne-am fi așteptat, în special pentru cei sub 30 de ani”.

Dintre cei care au primit a doua doză, 1 din 100.000 a avut drept efect secundar miocardită; numărul crește la 1 din 20.000 în rândul celor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani.

„Nu putem spune încă dacă există mai multe cazuri decât în ​​mod normal sau dacă există un număr similar anual și apariția după vaccinare este doar o coincidență. Eforturile de colectare a mai multor date continuă”. „În acest moment, credem că planul de vaccinare ar trebui să se desfășoare normal pentru cei cu vârsta peste 16 ani. Dar trebuie remarcat faptul că există posibilitatea să vedem aceleași rezultate și după vaccinarea celor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani”.

Rată mare de vaccinare

Joi, Israel a depășit pragul de 5 milioane de persoane care au primit ambele doze, reprezentând aproape 54% din populația totală și mai mult de 80% din populația eligibilă pentru vaccinare (cetățeni peste 16 ani).

Israelul a înregistrat o scădere accentuată a mortalității zilnice și a ratelor de infectare, după apogeul atins la sfârșitul lunii ianuarie.

„Este o realizare extraordinară pentru sistemul de sănătate și pentru cetățenii israelieni. Împreună eradicăm coronavirusul ”, a scris pe Twitter ministrul Sănătății, Yuli Edelstein.

Programul de vaccinare al Israelului, care se bazează pe vaccinul cu două doze produs de Pfizer/BioNtech, înregistrează cea mai mare rată de inoculare pe cap de locuitor din lume.

Imunitate de turmă

Țara se pregătește să înceapă vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani de îndată ce Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) aprobă utilizarea vaccinului pentru copiii din această categorie de vârstă.

Directorul general al Ministerului Sănătății, Chezy Levi, a declarat că, odată ce această grupă de vârstă a fost vaccinată, țara va atinge imunitatea de grup și nu va fi nevoie să inoculeze copii mai mici.

Sursa: Times of Israel

Exit mobile version