Israel| 600 de copii au fost vaccinați înainte de publicarea datelor privind siguranța. „Nu au suferit reacții adverse grave”
Sute de copii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer/BioNtech în Israel nu au prezentat efecte secundare grave, a declarat un oficial israelian pentru The Guardian – unul dintre primele semne care arată că serurile ar putea fi sigure pentru minori. Rezultatele studiilor clinice nu sunt încă disponibile. Ministerul Sănătății din Israel a recomandat vaccinarea adolescenților care suferă de afecțiuni ce cresc riscul de a dezvolta forme grave de Covid.
„Am imunizat până acum aproximativ 600 de copii”, a declarat Boaz Lev, șeful grupului de lucru pentru vaccinuri. „Nu am observat efecte secundare majore; chiar și cele minore sunt destul de rare. Acest lucru este încurajator”.
Studii privind siguranța și eficiența
Pfizer efectuează un studiu pe copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani și va înceape un altul pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Universitatea din Oxford a anunțat, de asemenea, un studiu care își propune să testeze vaccinul Covid-19 produs de AstraZeneca pe copii cu vârsta de până la șase ani. Cercetările vor dura câteva luni.
Israelul se apropie de un moment important al campaniei de vaccinare, la care alte guverne vor ajunge, probabil, peste câteva luni de zile – implementarea fazei de vaccinare în masă a copiilor.
Mai mult de jumătate dintre israelieni au primit cel puțin o doza a serului anti-Covis, iar oficialii se așteaptă ca aproximativ 60% din populație să fie complet inoculată în câteva săptămâni.
Strategia de imunizare
Pe măsură ce pandemia avansează și odată cu apariția unor variante mai transmisibile ale virusului, oamenii de știință au fost nevoiți să regândească pragul de imunitate. Anthony Fauci, principalul expert în boli infecțioase din SUA, consideră că ar putea fi nevoie ca aproape 90% din populație să fie vaccinată pentru a atinge imunitatea de turmă.
Pentru o țară ca Israel, cu 9 milioane de locuitori, este o problemă incontestabilă. Un sfert dintre locuitori au sub 16 ani, vârsta minimă recomandată pentru vaccinul Pfizer. Coordonatorul crizei Covid, Nachman Ash, a declarat că neeligibilitatea sub 16 ani este „îngrijorătoare, în ceea ce privește capacitatea de a obține imunitatea de grup”.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va finaliza campania de inoculare a adulților până la începutul lunii aprilie. „Apoi, vor sosi dozele destinate copiilor”, a declarat Netanyahu unui ziar local, Israel Hayom. „Presupun că [autoritățile de reglementare] le vor aproba în aprilie sau mai și le vom obține imediat după aceea”, a adăugat el.
Este imunitatea de grup principala preocupare?
Oliver Geffen, un epidemiolog israelian care a lucrat pentru Imperial College din Londra și Public Health England, a spus că noțiunea de imunitate de grup în fața noilor variante de virus este „ușor utopică”. Ceea ce contează cu adevărat, spune el, este că am reușit să reducem numărul de cazuri severe.
Mai mulți oameni de știință au cerut o re-evaluare a situatiei acest sens, argumentând că vaccinările ar trebui privite ca o metodă de reducere a spitalizărilor și a deceselor, mai degrabă decât un instrument de obținere a imunității de grup, ceea ce unii sugerează că ar putea fi o himeră în fața noilor variante.
Israelul a înregistrat o scădere semnificativă a cazurilor severe, dar ratele de infectare nu au scăzut semnificativ. Deocamdată, guvernul intenționează să acorde prioritate persoanelor peste 50 de ani, care sunt mult mai susceptibile de a dezvolta forme grave.
Rămâne la decizia părinților
Un canal de televiziune israelian a comandat luna trecută un sondaj care a constatat că doar 41% dintre părinți intenționau să își vaccineze copiii. Sondajul, realizat de institutul de cercetare Rushinek, a constatat că 29% dintre părinți nu intenționează să își vaccineze copiii cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani și 30% nu sunt siguri. Ministerul va trebui să lanseze o campanie de informare prin care să ofere date exacte despre siguranță, deoarece ar putea exista reticențe.
„În acest moment, este dificil să prezicem ce se va întâmpla în această privință”, spune Boaz Lev.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook