O femeie din Caorle, Italia, a fost declarată vindecată în noaptea de Revelion, cam în aceeași perioadă cu o altă femeie, de aceeași vârstă, din Loro Piceno, tot o localitate italiană. Dar nu sunt cele mai în vârstă persoane care au supraviețuit coronavirusului: în septembrie, respectiv iunie 2020, un bărbat de 108 ani din Genova și o femeie de aceeași vârstă din Milano au reușit, de asemenea, să învingă virusul. Recordul merge la Maria Branyas, din Spania, născută în 1907 și rezidentă a unei casă de bătrâni catalană. Ea a fost, probabil, infectată în timpul petrecerii organizate pentru a 113-a aniversare, dar a dezvoltat doar câteva simptome ușoare.
Mulți vârstnici vindecați își amintesc că au învins gripa spaniolă acum un secol. „Este din cauza imunității reziduale?”, se întreabă Claudio Franceschi, profesor la Universitatea din Bologna și unul dintre cei mai mari specialiști din lume. Chiar dacă gripa spaniolă și Covid sunt cauzate de virusuri diferite, secretul acestor centenari pare să fie sistemul lor imunitar.
„Tocmai am analizat probele de sânge a doi centenari care au fost vindecați fără probleme majore”, explică Andrea Cossarizza, imunolog la Universitatea din Modena și Reggio Emilia. În comparație cu tinerii, ei au anumite proteine legate de inflamație în concentrații foarte mici. Știm că cele mai severe simptome ale Covidului sunt declanșate de o furtună de citokine: o reacție excesivă și un răspuns necoordonat al sistemului imunitar. Centenarii au o cantitate mare de substanțe antiinflamatorii care ajută la controlul intensității răspunsului imun”.
Prin urmare, centenarii care înving Covidul au un fel de termostat care știe deja să regleze temperatura inflamației și care, confruntat cu coronavirusul, împiedică sistemul imunitar iasă de sub control. „Pe de altă parte”, subliniază Franceschi, „explică probabil și de ce starea lor de sănătate este bună, în ciuda vârstei”. Conceptul se numește „inflammaging ” – nivelul inflamației din organism în absența infecțiilor. Cu cât acest nivel rămâne mai mic, cu atât suntem mai predispuși să îmbătrânim în stare bună de sănătate.
Italia are aproape 15.000 de centenari. Numărul femeilor centenare este de 6 ori mai mare decât cel al bărbaților, care sunt totuși mai puternici și mai sănătoși dacă ajung la această vârstă. „În trecut erau 18.000, dar astăzi simțim efectele Primului Război Mondial și ale gripei spaniole”, explică Franceschi. Profesorul de la Bologna avertizează însă împotriva generalizărilor. „Covidul nu i-a cruțat pe centenari. El a confirmat că este o populație foarte eterogenă, mult mai eterogenă decât cea a tinerilor”.
Nono Ciccio și-a infectat nepotul: „Nonno a făcut mai bine decât mine”
Copiii, nepoții și strănepoții lui îl consideră un erou. Nonno Ciccio, al cărui nume real este Francesco Scarano, s-a născut la San Giovanni Rotondo, pe 1 martie 1921 și a învins Covid.
Retras de la Institutul Poligraf Foggia a trebuit să ducă bătălii dure în timpul vieții sale: de la bombardamentele celui de-al doilea război mondial până la captivitatea sa în Libia. Încercări cu care Francesco s-a confruntat cu curaj. Un curaj pe care l-a arătat și când a contractat virusul, pe 19 noiembrie. Totul a început cu tuse și dureri musculare, dar nu a avut niciodată febră. Și nu a renunțat, nici măcar în aceste condiții. Nepotul său, Pietro Fioretti, a fost și el infectat. „La nivel emoțional, bunicul meu a reacționat mai bine decât mine”, recunoaște Pietro Fioretti. „El a fost cel care mi-a dat puterea să lupt”. Domnul Scarano a fost declarat complet vindecat pe 5 ianuarie.
Clelia, apelurile video cu familia ei au salvat-o
A trecut prin Al Doilea Război Mondial și a asistat la inundațiile care au devastat Florența în 1966. Acum câteva luni, Clelia Mancini, născută în 1921, a câștigat cea mai marea bătălie din viața ei: a învins Covid la aproape 100 de ani. Clelia a fost contaminată în aprilie 2020, în timpul perioadei de convalescență într-un RSA (reședință medicală de asistență). Victimă a unui accident domestic, a trebuit să petreacă o săptămână într-un spital florentin. Dar nu a fost descurajată de noua lovitură. Datorită medicilor și apelurilor video cu membrii familiei, și-a revenit într-o lună. „Trăiește cu mama mea de când a iesit din spital”, spune nepotul ei, Paolo. „Când mergem să o vizităm, respectând distanțarea și purtând mască, ea încearcă să ne îmbrățișeze, dar în fața refuzului nostru, răspunde cu un zâmbet: Știu că mă iubești și că o faci pentru a mă proteja”. Acum, când virusul este doar o amintire îndepărtată, Clelia este gata să sărbătorească cei 100 de ani, pe 2 februarie. În dar a cerut două lucruri: să poată merge la masă la Poggio Murella – satul din Maremma, unde s-a născut – și o cutie de biscuiți produși în zonă.
Angela, 11 zile pentru a dansa din nou pe ritmurile Jerusalema
Abia aștepta să poată mânca din nou pizza. Și să poată savura acei cannoli sicilieni pe care îi iubește atât de mult. S-a luptat ca o leoaică, mereu cu zâmbetul pe buze și cu dorința de a-i putea revedea pe cei dragi cât mai curând posibil. Angela Tammaro s-a vindecat de Covid după doar 11 zile, la spitalul „Paolo Borsellino” din Marsala, unde a fost internată pe 31 decembrie. A învins boala și s-a întors la timp acasă, pentru a sărbători cei 101 ani. Cu un amestec de bucurie și emoție, Angela a suflat în lumânări, în compania celor două fiice ale sale, Angela și Brigida, care au venit special din Torino. Fericită că a supraviețuit și înconjurată de căldura și afecțiunea celor care au grijă de ea, a vrut să asculte încă o dată piesa ei preferată, „Jerusalema”, și să danseze în ritmul muzicii.
Sursa: Le Figaro