Într-un oraș din nordul Italiei, 40% dintre purtătorii de CORONAVIRUS nu au avut niciun simptom. Situație similară la Iscghl

Healthcare workers perform serological tests, or antibody tests, looking at people's blood to find the telltale traces that show if somebody's immune system has been in contact with the coronavirus on April 20, 2020 in Milan, Italy. Photo by Duilio Piaggesi/IPA/ABACAPRESS.COM

Un studiu realizat într-un oraș mic din nordul Italiei a descoperit că peste 40% dintre rezidenții care erau purtători de Covid-19 nu prezentau simptome ale bolii.

Peste 40% dintre persoanele care trăiesc într-un oraș italian, testați pozitiv pentru Covid-19, nu aveau niciun semn de boală, potrivit unui studiu publicat marți, subliniind potențialul de răspândire a coronavirusului.

Această cercetare arată importanța testelor în masă și izolarea purtătorilor de virus pentru a elimina sursele de contaminare („clustere”), potrivit autorilor ale căror lucrări au apărut în revista științifică Nature.

Un studiu similar, desfășurat în stațiunea austriacă Ischgl, unul dintre focarele Europei, arată cifre asemănătoare. Peste 80% dintre cei care au participat la studiu au fost infectați fără să aibă vreun simptom.

85% din populația orașului a fost testată

La sfârșitul lunii februarie, primul deces din Italia a fost înregistrat în orașul Vo’ (3200 locuitori), în apropiere de Padova (regiunea Veneto, în nordul țării). Orașul a fost plasat imediat în carantină timp de două săptămâni, timp în care cercetătorii au putut efectua teste virusologice pe mai mult de 85% din populație.

La începutul carantinei, 2,3% dintre locuitorii Vo’ au fost găsiți infectați față de 1,2% la sfârșitul izolării. 42,5% dintre persoanele testate pozitiv nu au avut niciun simptom în momentul testării sau ulterior. Potrivit autorilor, studiul arată că izolarea rapidă a cazurilor și testele în masă au eliminat efectiv virusul din acest oraș mic.

„Testarea tuturor cetățenilor, indiferent dacă au sau nu simptome, ajută la gestionarea răspândirii bolii și împiedică epidemiile să iasă de sub control”, a declarat Andrea Crisanti, de la Departamentul de Medicină Moleculară de la Universitatea din Padova și Departamentul de Științele al Imperial College London. „În ciuda transmiterii„ silențioase ”și răspândite, boala poate fi controlată.

O încărcătură virală similară cu persoanele simptomatice

Purtătorii asimptomatici ai infecției au încărcături virale similare cu cei care s-au îmbolnăvit, ceea ce sugerează că, fără a fi bolnavi, pot răspândi virusul. „Chiar și infecțiile asimptomatice au potențialul de a contribui la transmitere”, a declarat Enrico Lavezzo, de la Universitatea din Padova, co-autor al studiului.

Neștiind că sunt infectați, oamenii asimptomatici pot, în funcție de stilul lor de viață și profesia lor, să întâlnească un număr mare de oameni fără a-și schimba comportamentul (inclusiv gesturile de prevenție: mască, distanță fizică, igiena mâinilor).

În plus, niciunul dintre copiii cu vârsta sub 10 ani nu s-a dovedit pozitiv, chiar dacă trăiau cu adulți infectați, a constatat studiul.

Studiul „Vo” arată că identificarea timpurie a focarelor de infecție și izolarea rapidă a cazurilor cu sau fără simptome pot elimina transmiterea și pot opri o epidemie la începuturile sale, adaugă un co-autor al studiului, Ilaria Dorigatti, de la Centrul MRC pentru Analiza Globală a Bolilor Infecțioase din Imperial College London.

Exit mobile version