În timp ce în anumite regiuni din Europa masca este obligatorie pe străzi, la Stockholm puțini oameni o poartă în supermarketuri, birouri, autobuze și metrou. Doar câțiva o folosesc.
Autoritățile sanitare suedeze consideră că nu este eficientă, însă insistă pentru respectarea distanței și a spălării regulate a mâinilor.
„Mi se pare puțin ciudat. În Suedia, care este o țară mică, ei cred că știu mai bine decât restul lumii”, a spus Jenny Ohlsson, managerul unui magazin de accesorii din capitala Suediei, care comercializează tot felul de măști colorate din țesătură.
Spre deosebire de măsurile impuse în restul Europei, Suedia nu și-a izolat populația și a ținut deschise cafenelele, barurile, restaurantele și afacerile, cerând tuturor să „își asume responsabilitatea”.
Rezultatele sunt discutabile: cu mai mult de 5.800 de decese și 84.000 de cazuri, Suedia se numără printre țările cele mai afectate în raport cu populația sa.
Dar, spre deosebire de alte țări din Europa care se confruntă cu o creștere a numărului de cazurilor noi, cum ar fi Franța, Olanda, Germania sau Belgia, datele pentru Suedia au scăzut din iunie.
Ai încredere în știință?
În contextul acestei tendințe, autoritățile sanitare nu văd niciun motiv pentru a-și schimba strategia, inclusiv în ceea ce privește măștile.
Epidemiologul Anders Tegnell, autorul acestei strategii suedeze, consideră că eficacitatea măștii rămâne de dovedit. Folosită greșit sau manipulată greșit, masca ar putea contamina persoana care o poartă, afirmă el.
„Există cel puțin trei rapoarte importante, de la Organizația Mondială a Sănătății, ECDC (Agenția Europeană a Sănătății) și The Lancet, toate acestea susținând că dovezile științifice sunt slabe ”, explică cercetătorul.
KK Cheng, epidemiolog la Institutul de Cercetări în Sănătate Aplicată din Birmingham, denunță o logică „iresponsabilă” și „încăpățânată”.
„Dacă cei care gândesc ca el greșesc, acest lucru va costa. Dar dacă eu greșesc, ce rău fac?” pledează acest susținător al purtării măștii.
Anders Tegnell preferă să insiste asupra scăderii cifrelor după îmbunătățirea condițiilor din casele de bătrâni, care au înregistrat un număr mare de decese la începutul epidemiei, combinate cu respectarea sporită a recomandărilor, precum munca de acasă.
„Încercarea de a înlocui aceste măsuri cu măștile nu va funcționa”, a spus el. „Mai multe țări care au introdus măști se confruntă acum cu o creștere bruscă”, a spus el la mijlocul lunii august la televiziunea publică.
Despre vecinii din nord
În timp ce vecinii nordici ai Suediei s-au ferit să poarte măști inițial, toți au schimbat strategia la mijlocul verii.
Finlanda recomandă acum purtarea unei măști în locuri publice, Norvegia o recomanda în transportul public din Oslo, iar Danemarca a făcut-o obligatorie în transportul public și taxiuri.
În iunie, aproximativ 20 de medici și cercetători au semnat o rubrică în cotidianul Aftonbladet pentru a cere lui Anders Tegnell și Agenției Suedeze de Sănătate Publică să reconsidere politica de sănătate cu privire la mască.
Confruntându-se cu aceste apeluri care apar în mod regulat, autoritățile spun că „urmăresc” problema și ar putea introduce măsura dacă ar fi considerată necesară.
Sursa: France24