India aprobă primul vaccin anti-Covid din lume care utilizează tehnologie ADN
Compania indiană Zydus Cadila a dezvoltat un vaccin, ZyCov-D, care funcționează cu plasmide – molecule circulare de ADN care conțin secvența antigenului principal al virusului SARS-CoV-2, proteina Spike (S). Scopul este același: stimularea producției de anticorpi.
Administrat în trei doze, la 28 de zile distanță una față de alta, noul vaccin este descris ca „un ser de a treia generație” de unii experți. Potrivit BBC, un studiu intermediar a dovedit eficiență de 66% în prevenirea formelor simptomatice ale Covid-19.
Ce este o plasmidă
O plasmidă este o moleculă circulară de ADN, separată de cromozomi și care se reproduce autonom. Vaccinul ZyCoV-D din India folosește plasmidele pentru a stimula producerea de anticorpi împotriva „proteinei spike”, pe care virusul o folosește pentru a se atașa și a intra în celulele umane. Similar funcțiilor vaccinurilor cu ARN, se diferențiază însă prin vehiculul genetic folosit pentru a stimula organismul să producă anticorpi.
Există deja multe vaccinuri ADN utilizate pentru animale. S-au dovedit însă a fi ineficiente în inducerea unei imunității de lungă durată la oameni. Potrivit dr. Jeremy Kamil, virusolog al Universității din Louisiana intervievat de BBC, „vaccinurile cu ADN plasmidic au fost încercate în trecut. Dar știm că este foarte dificil să introducem ADN plasmidic în nucleul celulelor umane, în special la adulți”.
Vaccinurile ARNm, cum ar fi Pfizer sau Moderna, nu trebuie să ajungă la nucleul celulei pentru a fi eficiente și pentru a oferi imunitate de lungă durată. Dr. Kamil solicită o verificare „independentă” a datelor oferite de producătorul indian de vaccinuri.
India asigură că a fost testat pe 28.000 de voluntari, în mai mult de 50 de centre din India, prima dată pe 1.000 de tineri cu vârste între 12 și 18 ani. Un vaccin care s-ar fi dovedit a fi „sigur și foarte bine tolerat” în această ultimă grupă de vârstă. Compania intenționează să fabrice până la 120 de milioane de doze pe an.
Sursa: LCI
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook