- Martie 2024 poate fi cea mai bună lună din cel mai bun an pentru a vedea Aurora Boreală.
- Asta pentru că soarele este hiperactiv, iar echinocțiul poate crea găuri în câmpul magnetic al Pământului.
- Toate acestea se aplică și pentru Aurora Australă (luminile sudice), în locuri precum Australia și Noua Zeelandă.
Aceasta ar putea fi cea mai bună lună, din cel mai bun an din ultimele două decenii, pentru a vedea Aurora Boreală, datorită deschiderilor în câmpul magnetic al Pământului, scrie Business Insider.
Aurora Boreala sunt panglicile de verde, roz, violet și roșu strălucitor care dansează pe cerul arctic. Când condițiile sunt potrivite, ele pot apărea la sud, până în Arizona sau chiar Florida.
Dacă ai noroc și ai planificat corect, s-ar putea să poți vedea Aurora Boreală în această lună. Toate acestea se aplică și pentru Aurora Australă (luminile sudice), în locuri precum Australia și Noua Zeelandă.
De ce soarele și găurile din câmpul nostru magnetic fac acum aurore
Luminile nordice apar atunci când particulele încărcate și câmpurile magnetice care curg din soare, numite vânt solar, trec peste Pământ.
Câmpul magnetic al planetei noastre canalizează vântul solar către poli, unde particulele solare încărcate interacționează cu moleculele din atmosferă pentru a forma aurora colorată.
Ambele etape ale acestui proces sunt accelerate în prezent.
În primul rând, soarele este aproape de vârful ciclului său solar. Erupțiile puternice, erupțiile solare și exploziile de vânt solar din găurile coronare din atmosfera soarelui devin din ce în ce mai frecvente, trimițând mai multe vânturi puternice asupra planetei noastre.
În al doilea rând, odată ce aceste vânturi ajung pe Pământ, primăvara și toamna sunt cele mai bune perioade pentru ca ele să producă o auroră spectaculoasă. Oamenii de știință cred că asta se datorează echinocțiului.
Echinocțiul are loc atunci când axa Pământului este perpendiculară pe razele soarelui. Acest lucru determină o aliniere specială în care câmpul magnetic al planetei noastre.
Această aliniere face ca câmpurile magnetice ale Pământului și ale Soarelui să se îmbine. Procesul, numit reconectare magnetică, creează deschideri în câmpul magnetic al Pământului care permit vântului solar să transfere energie în atmosfera noastră și, potențial, să provoace mai multe aurore.
Mai exact, martie a fost cea mai activă lună pentru aurore într-un studiu NASA pe 75 de ani de date. Luna octombrie a fost pe locul doi, urmată de aprilie și de septembrie.
Martie 2023 a fost cel mai mare eveniment de auroră din acel an, de exemplu. La sfârșitul lunii, o serie de activități solare au declanșat aurore atât de puternice încât au apărut în SUA, până în Phoenix, Arizona.
Totuși, s-a întâmplat rapid și majoritatea oamenilor au ratat-o.
Cum să vezi și să fotografiezi aurora
Mai întâi, verifică prognoza aurorei pe site-ul Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere.
Când Aurora Boreală ajunge la latitudini mai joase, inclusiv în cea mai mare parte a SUA, pot fi mai slabe decât apar în fotografiile din Alaska sau Norvegia.
Dacă locuiești într-un oraș, fă tot posibilul să-l părăsești. Găsește un loc sigur cu cer senin și întunecat, departe de luminile orașului.
Pregătește-te pentru vremea rece cu pături și băuturi calde. Este posibil să fi folosit telefonul sau să te fi uitat la ecrane pentru a ajunge la destinație, așa că ai răbdare și lasă-ți ochii să se adapteze la întuneric.
Dacă nu poți părăsi orașul, fă tot posibilul pentru a bloca poluarea luminoasă a acestuia. Mergi într-o rezervație naturală din apropiere sau în vârful unui deal și încearcă să ții luminile orașului la distanță.
Caută cu privirea ceva colorat și ieșit din comun. Există mai multe tipuri diferite de aurore.
Poți încerca să faci poze cu aurorele cu o cameră, dar asigură-te că nu le transferi prea repede dintr-un mediu cald într-un mediu rece pentru a evita condensul, potrivit Royal Photographic Society.
Aceasta ar putea fi cea mai bună șansă să vezi aurore în următorul deceniu
Soarele ar putea atinge maximul solar anul acesta sau anul viitor. Acest lucru se întâmplă atunci când polii stelei noastre se răstoarnă, provocând ravagii în câmpurile magnetice.
A trecut aproximativ un deceniu de la ultimul maxim solar, iar când se va termina, activitatea soarelui se va stinge și vor mai fi încă 11 ani până la următorul.