Reclame interzise la mâncarea nesănătoasă, meniuri în care se specifică numărul de calorii și rețetă de la medic pentru exerciții fizice: guvernul britanic a anunțat luni, 27 iulie, un plan major de luptă împotriva supraponderalității în Marea Britanie, după ce un studiu a desemnat obezitatea ca factor agravant al noului coronavirus.
„Știm că obezitatea crește riscul de îmbolnăviri grave și reprezintă un factor de comorbiditate, de aceea este vital să luăm măsuri pentru îmbunătățirea sănătății națiunii noastre și pentru a proteja NHS” (serviciul public de sănătate din Marea Britanie), a spus Ministrul Sănătății, Matt Hancock.
Campania „O sănătate mai bună”, lansată de autoritățile britanice „va invita oamenii să adopte un stil de viață mai sănătos și să slăbească dacă au nevoie”, a detaliat într-un comunicat instituția, care vrea să lupte împotriva „bombei cu ceas care este obezitatea”.
Interzicerea promovării pentru mâncarea nesănătoasă
Măsurile anunțate luni includ interdicția de a promova mâncarea nesănătoasă înainte de ora 21.00 la TV și online, „atunci când copiii sunt cel mai probabil expuși la aceasta”, precum și o obligatie pentru restaurante cu mai mult de 250 de angajați să publice numărul de calorii pe meniurile lor.
De asemenea, supermarketurile vor trebui să renunțe la promoțiile pentru mâncarea nesănătoasă și va fi „interzis să plaseze aceste articole în locații cheie ale magazinelor lor, cum ar fi în fața caselor de marcat sau la intrare”. „Când mergeți la cumpărături este bine să aveți acces la informațiile corecte despre mâncarea pe care o cumpărați pentru a putea lua deciziile corecte”, a spus Matt Hancock.
În plus față de acțiunile NHS pentru a favoriza pierderea în greutate, medicii de familie vor fi și ei încurajați să prescrie exerciții fizice pentru pacienții lor. Potrivit unei surse din Downing Street, citată de agenția britanică de știri PA, aceasta ar putea lua forma unor proiecte pilot în cartierele sărace, unde medicii pot „prescrie sesiuni de ciclism” care vor fi facilitate de o contribuție la cumpărarea de echipamente și crearea de trasee separate pentru cicliști.
Măsuri estimate la 10 milioane de lire sterline
Planul a fost făcut public după un studiu PHE care spune că persoanele obeze au un risc crescut cu 40% de a muri din cauza coronavirusului.
„Pierderea în greutate este dificilă dar, cu câteva mici schimbări, cu toții ne putem simți mai ușori și mai sănătoși”, a spus Boris Johnson, considerând că acest lucru va „proteja împotriva coronavirusului” și „va înlătura presiunea pusă pe sistemul de sănătate”.
Guvernul nu a dat detalii despre finanțarea planului, dar The Guardian a estimat costurile măsurilor la 10 milioane de lire sterline (11 milioane de euro).
În Marea Britanie, aproape două treimi (63%) dintre adulți depășesc limita de greutate considerată sănătoasă; 36% au exces de greutate și 28% sunt obezi, potrivit datelor guvernamentale. Unul din trei copii cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani este, de asemenea, supraponderal sau obez.
Sursa: HuffPost