În Franța nu se mai ia în calcul o izolare generală, în cazul revenirii epidemiei
Dacă ipoteza unui al doilea val al pandemiei rămâne o perspectivă, din păcate, posibilă, membrii Consiliului Științific și ai guvernului francez nu iau în calcul o izolare națională.
Este ca și cum perioada recent încheiată a fost un coșmar sau o amintire rușinoasă. Chiar dacă un al doilea val de contaminare cu noul coronavirus rămâne posibil, autoritățile din mediile științifice, politice și patronale refuză să-și imagineze o izolare generală, extinsă pe întreg teritoriul național.
„O măsură extrem de grea”
Jean-François Delfraissy, presedintele Consiliul Științific din Franta, consiliu înființat pentru a lupta împotriva răspândirii Covid-19 și a cărui misiune a fost prelungită până pe 30 noiembrie, a declarat miercuri în cadrul unui interviu acordat la AFP:
„Există o mulțime de dovezi care sugerează că ar putea exista o revenire a virusului în Europa până la sfârșitul lunii octombrie sau a lunii noiembrie. Dacă acesta este cazul, vom fi, evident, mult mai pregătiți decât am fost în februarie ”.
„Mult mai pregatiți” până la punctul în care nu vom mai apela la vechile soluții. În cadrul unui briefing de presă, astăzi, Delfaissy a precizat:
„Cu toții suntem conștienți că problema de sănătate nu este singura problemă. Și vom face totul pentru a nu avea o nouă izolare.”
În cazul unui al doilea val, oamenii de știință ar putea totuși să recomande izolarea unei părți a populației și anume persoanele cele mai vulnerabile la virus.
Jean-François Delfraissy: „Decizia de a izola a fost luată în câteva zile, a fost o măsură extrem de grea, probabil singura posibilă. Acum va trebui să luăm o decizie etică dificilă: să permitem unei părți a populației să continue să trăiască normal și să protejam pe cei mai vulnerabili, cu acordul lor.”.
„Cu orice preț”
Măsura ar putea fi aplicată și local. Acest lucru a fost explicat de noul premier, Jean Castex. „Un nou plan de izolare este gata. Nu vom decide o izolare totală, ca în martie, în cazul unui al doilea val”, a spus el, adăugând că: „O izolare are consecințe teribile, economice, umane”.
Săptămâna trecută, la microfonul RTL, ministrul Sănătății, Olivier Véran, a spus deja că pregătește „un plan în cazul unei reveniri a epidemiei, pentru a evita cu orice preț întoarcerea la o soluție generală de izolare”. De asemenea, restricția drastică, pe plan național, pare să fie marea frică a angajatorilor.
„Nu ne putem permite să intrăm iar în izolare, deoarece economia nu se va reface. Ar fi ceva îngrozitor”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook