Iată cum va arăta sculptura de trei metri înălțime, care poate fi vizitată de locuitorii din Nantes începând din august.
Marie Dupas, responsabilă cu programarea artistică pentru „Voyage à Nantes”, spune că această lucrare este un „răspuns feminist la Manneken Pis din Bruxelles”, conform Ouest France. Probabil că lucurile au mers prea departe…
Inițiativa face parte din „Voyages à Nantes”, o călătorie culturală și poetică organizată în fiecare an în oraș. Pentru artistul francez Elsa Sahal, fântâna ei este o lucrare în mod deliberat feministă: „Referitor la fluxul continuu al jetului de urină, a existat ideea că și fetele pot urina departe și continuu”, explică artista în prezentarea expoziției. „Și asta, în mod ironic, se poate întâmpla în spațiul public, unde e admis doar urinatul masculin […]. Statuia care urineaza este un motiv predominant masculin în istoria artei, pe care mulți artiști de sex feminin l-au redirecționat încă din anii ’70. ”
Manneken Pis, “micuțul care urinează”, a fost creat în secolul al XV-lea, în legătură cu istoria locală, departe de dezbaterile noastre actuale în jurul feminismului. Circulă anumite legende, dar nu s-a stabilit care este cea mai credibilă… Cea mai des întâlnită variantă este că un băiat a urinat pe un fitil aprins de invadatori care voiau să asedieze orașul, nereușind să găsească rapid o găleată de apă.
Jeanneke Pis
Îi dorim artistei Elsa Sahal același succes pe care îl are varianta masculină din Bruxelles. Manneken-Pis primește aproape 30.000 de vizitatori pe zi, în perioadele preferate de turiști. Replica feminină, Jeanneke Pis, care se află la Bruxelles încă din anii 1980, este mult mai puțin populară…