Imunitatea la coronavirus durează cel puțin un an, posibil o viață, îmbunătățindu-se în timp, în special după vaccinare, conform unor noi studii. Descoperirile pot ajuta la eliminarea temerilor legate de faptul că protecția împotriva virusului ar putea fi de scurtă durată. Două studii sugerează că majoritatea persoanelor care s-au vindecat de Covid-19 sau care au fost complet vaccinate nu vor avea neapărat nevoie de o doză suplimentară.
Ambele rapoarte au analizat persoanele care au fost expuse la coronavirus cu aproximativ un an mai devreme. Celulele care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă și pot produce anticorpi ori de câte ori este nevoie, potrivit unuia dintre studii, publicat luni în revista Nature.
Celălalt studiu, postat online pe BioRxiv, un site de cercetare biologică, a constatat că celulele B de memorie continuă să se maturizeze și să evolueze cel puțin 12 luni după infecția inițială.
„Lucrările sunt în concordanță cu literatura de specialitate care sugerează că imunitatea provocată de infectare și vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pare a fi de lungă durată”, spune Scott Hensley, imunolog la Universitatea din Pennsylvania, care nu a fost implicat în cercetare.
Studiile arată că imunitatea la virus nu este tranzitorie, cum este cazul coronavirusurilor care cauzează răceli comune. „Motivul pentru care ne infectăm cu coronavirusuri comune în mod repetat de-a lungul vieții ar putea avea mult mai mult de-a face cu variația acestor viruși, mai degrabă decât cu imunitatea”, spune el.
De fapt, celulele B de memorie produse ca răspuns la infectarea cu SARS-CoV-2 și îmbunătățite prin vaccinare sunt atât de puternice încât împiedică chiar și anumite variante ale virusului, negând necesitatea rapelurilor, afirmă Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York, care a condus studiul privind evoluția memoriei imune.
„Oamenii care au fost infectați și vaccinați au un răspuns extraordinar, un set extraordinar de anticorpi, deoarece anticorpii continuă să evolueze”, declară dr. Nussenzweig. „Mă aștept să dureze mult timp.”
Rezultatul s-ar putea să nu se aplice numai protecției derivate din vaccinuri, deoarece memoria imună este probabil să fie organizată diferit după imunizare, comparativ cu cea care urmează unei infectări naturale.
Asta înseamnă că persoanele care nu au avut Covid-19 și au fost imunizate ar putea avea nevoie, în cele din urmă, de o a treia doză, a spus dr. Nussenzweig.
Numărul anticorpilor scade, nu imunitatea
Pentru a analiza celulele B de memorie specifice noului coronavirus, cercetătorii conduși de Ali Ellebedy de la Universitatea Washington din St. Louis au analizat probe de sânge de la 77 de persoane, la intervale de trei luni, începând cu aproximativ o lună de la infectare. Doar șase din cele 77 fuseseră spitalizate cu Covid-19; restul prezentau simptome ușoare.
Nivelurile de anticorpi ai acestor indivizi au scăzut rapid la patru luni după infectare și au continuat să scadă lent, timp de câteva luni – rezultate care sunt în concordanță cu cele din alte studii.
Unii oameni de știință au interpretat această scădere ca un semn de imunitate în scădere, dar este exact ceea ce era de așteptat, au spus alți experți. Dacă sângele ar conține cantități mari de anticorpi împotriva fiecărui agent patogen pe care corpul l-a întâlnit vreodată, s-ar transforma rapid într-o substanță vâscoasă.
Nivelurile de anticorpi din sânge scad brusc după infectarea acută, în timp ce celulele B de memorie rămân în repaus în măduva osoasă, gata să acționeze atunci când este nevoie.
Probe din măduva osoasă
Echipa doctorului Ellebedy a obținut probe de măduvă osoasă de la 19 persoane, la aproximativ șapte luni după ce au fost infectate. 15 aveau celule B cu memorie detectabile, dar patru nu, ceea ce sugerează că unii oameni ar putea purta foarte puține dintre celule sau deloc.
Cinci dintre participanții la studiul doctorului Ellebedy au donat probe de măduvă osoasă la șapte sau opt luni după ce au fost infectate inițial și din nou la patru luni mai târziu. El și colegii săi au constatat că numărul de celule B de memorie a rămas stabil în acest timp.
Rezultatele sunt remarcabile, deoarece este dificil să obții probe de măduvă osoasă, a declarat Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto, care nu a fost implicată în lucrare.
Celulele B se maturizează în timp
Echipa Dr. Nussenzweig a analizat modul în care celulele B de memorie se maturizează în timp. Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 63 de persoane care s-au vindecat de Covid-19 cu aproximativ un an mai devreme. Majoritatea participanților au prezentat simptome ușoare și 26 au primit cel puțin o doză a vaccinurilor Moderna sau Pfizer/BioNTech.
Așa-numiții anticorpi neutralizanți, necesari pentru a preveni reinfectarea cu virusul, au rămas neschimbați între șase și 12 luni, în timp ce anticorpii înrudiți, dar mai puțin importanți, au dispărut în timp.
Pe măsură ce celulele B de memorie au continuat să evolueze, anticorpii pe care i-au produs au dezvoltat capacitatea de a neutraliza un grup și mai larg de variante.
La un an după infectare, activitatea de neutralizare a participanților care nu fuseseră vaccinați a fost mai mică împotriva tuturor formelor de virus, cea mai mare pierdere fiind observată față de varianta identificată pentru prima dată în Africa de Sud.
Vaccinarea a amplificat semnificativ nivelurile de anticorpi, confirmând rezultatele altor studii; vaccinurile au crescut, de asemenea, capacitatea de neutralizare a corpului de aproximativ 50 de ori.
Rezultatele studiului doctorului Nussenzweig sugerează că persoanele care s-au vindecat după Covid-19 și care au fost vaccinate ulterior vor continua să aibă niveluri extrem de ridicate de protecție împotriva variantelor emergente, chiar și fără a primi rapelul.
Sursa: New York Times