Imunitatea la Covid-19 durează doar șase luni, spun cercetătorii olandezi. Reinfectarea este posibilă

Cei care s-au vindecat de Covid-19 se pot reinfecta după șase luni, conform unui nou studiu realizat de cercetători din Amsterdam.

Un grup de 13 oameni de știință au publicat recent un document pe platforma Medrxiv, după ce au monitorizat 10 persoane care au fost infectate de cel puțin un coronavirus dintre cele patru pe care le cunoaștem, într-o perioadă de 35 de ani (între 1985 și 2020).

În cadrul studiului „Dinamica reinfectării cu un coronavirus: lecții despre SARS-Cov-2”, olandezii susțin că „imunitatea la coronavirusuri este alarmant de scurtă… Am observat reinfectări frecvente după 12 luni de la prima infectare și o scădere substanțială a numărului de anticorpi după șase luni de la primul contact cu virusul.”

Din moment ce nu există tratament sau vaccin pentru noul coronavirus, singurele măsuri de protecție rămân distanțarea socială și igiena personală adecvată.

Până acum, guvernele au luat în calcul imunizarea populației ca modalitate de a ieși din criza pricinuită de Covid-19, dar și pentru a evita un al doilea val epidemic.

Multe țări au achiziționat teste serologice pentru a repera cetățenii asimptomatici imunizați care ar putea să-și reia activitățile obișnuite.

În orice caz, „testele serologice care determină dacă indivizii au fost infectați anterior s-ar dovedi ineficiente în cazul celor care s-au vindecat cu mai mult de un an înainte de testare”, explică oamenii de știintă din Amsterdam.

„Dacă imunitatea se pierde după șase luni, conceptul de imunizare în masă pare depășit”, se arată în studiu, referitor la cercetări anterioare care arătau că imunizarea unui procent al populației este suficientă pentru a-i proteja și pe cei neimunizați. Un concept asemănător s-a dovedit eficient în cazul hepatitei sau bolii influenza A.

Dacă studiul este corect, atunci va fi nevoie de câte un vaccin sezonier și nu de unul administrat o singură dată.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 10 vaccinuri sunt deja în faza testelor clinice și alte 114 în faze incipiente.

Exit mobile version