Imunitatea de grup este soluția prin care putem depăși epidemia. „În câteva luni o putem dobândi”
Stéphane Gayet este medic al unui spital CHU (Spitale universitare) din Strasbourg și lector la Universitatea din Strasbourg.
Într-un interviu acordat celor de la Atlantico, vorbește despre imunitatea de grup și cât de aproape suntem de a o dobândi.
Atlantico: Este imunitatea de grup o soluție la îndemâna noastră în lupta împotriva coronavirusului?
Cred că ne-am convins de faptul că nu purtăm un război împotriva unui virus, cu atât mai puțin putem să-l eliminăm. Aceste cuvinte politice ilustrează dificultatea de a comunica cu relevanță și claritate pe probleme complexe.
Măștile sunt o barieră aseptică destul de eficientă, dar oamenii nu pot trăi în mediu aseptizat: acest lucru nu este nici posibil, nici de dorit. Virusurile sunt prezente în aproape toate ființele vii. Omul nu face excepție de la această regulă a lumii vii. Prin urmare, trebuie să găsim o stare de echilibru între specia umană și SARS-CoV-2, nu văd niciun alt rezultat posibil (decât dacă menționăm, desigur, sfârșitul umanității …).
Este timpul să încetăm să mai amenințam cu un așa-numit „al doilea val” și să ne gândim serios și sincer la ceea ce trebuie făcut pentru a ne proteja în mod optim. Pentru a răspunde la întrebare, pe imunitatea de grup sau colectivă se bazează speranțele noastre. Datorită ei se poate realiza această stare de echilibru. Lumea este uneori nedreaptă: unii oameni sunt mai sensibili decât alții la patogenitatea SARS-CoV-2; mulți au murit deja și vor mai fi decese; este imposibil să protejezi și să salvezi pe toți; misiunea sistemului de sănătate este de a proteja în mod eficient cât mai multe persoane și la cel mai rezonabil cost posibil (având în vedere costul remdesivirului, acest produs este deja în exces, ca să nu mai vorbim de eficacitatea mediocră și de toxicitatea sa: înțelege cine poate).
Continuând cu acest raționament, ajungem logic la noțiunea de imunitate colectivă sau de grup, ca soluție realistă, acceptabilă și de durată pentru a depăși pandemia. Verbul „a depăși” mi se pare preferabil verbului „a învinge”, din motivele pe care le-am indicat.
Această imunitate colectivă sau de grup nu poate fi obținută – după starea actuală a cunoștințelor noastre – decât prin două mijloace: infectare și vaccinare. Rețineți că, atunci când vaccinarea este efectuată cu ajutorul unei așa-numite tulpini virale atenuate (tulpină de virus „viu”), este, de asemenea, o infectare, dar nu naturală.
Desigur, asta este de la sine înțeles, dar merită amintit, este în interesul fiecăruia dintre noi să ne consolidăm imunitatea naturală (vitaminele A, D și E, somnul, dieta, exercițiile fizice: un stil de viață sănătos, pe scurt).
Da, imunitatea colectivă sau de grup pare a fi o soluție la îndemână pentru a depăși pandemia CoVid-19.
Nu vom bate virusul și nici nu îl vom eradica: trebuie să ne obișnuim cu această idee. Dar vom putea depăși pandemia.
Cu siguranță, asta nu se va datora însă remdesivirului, ci printr-o prevenție colectivă logică și rațională (spre exemplu, nu prin purtarea măștii pentru activități fizice în aer liber, asta e o aberaţie). Purtarea unei măști în spațiile închise va încetini circulația virusului. Datorită unei circulații active, dar încetinite, populația își continuă imunizarea colectivă și acest dublu proces – măștile purtate în mod rezonabil și rațional si circulația activă, dar încetinită a virusului – ar trebui să conducă la dispariția lentă a epidemiei în câteva luni. Deci putem spune că imunitatea colectivă este aproape.
Care va fi locul vaccinării în acest proces de imunitate colectivă? Având în vedere concurența globală și provocările economice, financiare pe care le reprezintă vaccinurile anti-SARS-CoV-2, este foarte dificil să comentăm acest aspect, mai ales că există un curent anti-vaccin numeros și activ.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook