Drumul către imunitatea colectivă este încă lung. În timp ce creșterea numărului de cazuri de Covid-19 în Europa ridică temeri privind sosirea unui al doilea val epidemic, un studiu serologic oferă o idee despre amprenta lăsată de coronavirus după primul episod.
Potrivit acestui studiu efectuat în perioada 4-24 mai în Franța, la sfârșitul perioadei de izolare, aproximativ 10% din populația adultă fusese infectată cu virusul Sars-Cov-2 în regiunea Paris și 9% în est, unde virusul a circulat pe scară largă; 3% în celelalte regiuni, care au fost mai slab afectate.
Studiul, postat pe 18 septembrie pe site-ul MedRxiv, a fost revizuit înainte de publicarea într-o revistă științifică. „Arată că toate zonele din Franța rămân cu risc ridicat în cazul unei reapariții a virusului în perioada de iarnă”, notează Antoine Flahault, profesor de sănătate publică la Geneva. Este important să știm asta, deși nu este o surpriză. Madrid, de exemplu, a fost puternic afectat de două valuri separate.”.
Persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani sunt mai numeroase printre contaminați
Reamintim că, din mai multe motive, un rezultat negativ la un test serologic (care măsoară prezența anticorpilor în sânge) nu oferă certitudinea că persoana testată nu a fost infectată. Aceste teste, deși au un beneficiu individual redus, pot fi totuși foarte utile pentru a înțelege mai bine dinamica epidemiei.
Pentru a cuantifica impactul primului val din Franța, echipa lui Fabrice Carrat, profesor de sănătate publică la Universitatea din Sorbona, a folosit bazele de date ale altor echipe de cercetare care monitorizează starea sănătății în timp. Aproape 15.000 de voluntari au fost astfel selectați. Au primit un chestionar de completat și un kit de colectare a sângelui. „Am folosit diferite teste pentru a reduce riscul de a avea rezultate fals pozitive sau fals negative, care interferează cu interpretarea”, spune Fabrice Carrat, autor principal al studiului și director al Institutului Pierre-Louis pentru Epidemiologie și Sănătate Publică.
„Prin combinarea rezultatelor, am reușit să estimăm proporția persoanelor infectate cu coronavirus.”. Dintre cei pozitivi, aproape jumătate au spus că au avut simptome tipice de Covid-19 (febră, tuse, dificultăți de respirație, anosmie sau ageuzie) în săptămânile premergătoare studiului, iar 80% au avut diverse semne clinice care sunt imposibil de atribuit coronavirusului.
Jumătate dintre persoanele testate pozitiv au anticorpi neutralizanți. Mai frecvent la persoanele care au avut simptome
Studiul oferă, de asemenea, informații despre vârsta celor infectați. Știm că cei mai în vârstă sunt mai expuși riscului formelor grave, dar cei de 30 până la 50 de ani sunt, de fapt, mai des contaminați: 15% dintre persoanele din această grupă de vârstă au fost infectate în regiunea pariziană, față de 5% în cazul celor de peste 70 de ani. Explicația provine, potrivit profesorului Flahault, „de la rețeaua de contacte, de obicei mai mare în rândul tinerilor”. Faptul că locuiesc cu un copil sau adolescent crește, de asemenea, probabilitatea de a fi infectat, sugerând că „tinerii sau copiii pot juca un rol important în transmiterea intra-familială”, spun cercetătorii.
O altă observație este că doar jumătate dintre cei testați pozitiv au anticorpi neutralizanți (capabili să prevină infectarea celulelor). Acești anticorpi se găsesc mai frecvent la persoanele care au avut simptome. Potrivit autorilor studiului, este o dovadă suplimentară a unui posibil răspuns imun mai slab la persoanele asimptomatice. „Există, totuși, alte mecanisme imune, iar cei contaminați au fost protejați chiar și în absența anticorpilor neutralizanți.”, spune directorul Institutului de epidemiologie Pierre-Louis.
Sursa: Le Figaro