Studii realizate recent furnizează dovezi ale reactivității celulelor T la sindromul respirator acut sever Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) la un număr semnificativ de indivizi neinfectați anterior, fapt atribuit unei imunității încrucișate dobândite după expunerea anterioară la coronavirusuri sezoniere.
Noul studiu publicat în revista The Lancet indică faptul că celulele T de memorie conțin secvențe reactive la unele fragmente ale virusului în sângele periferic al indivizilor neexpuși și nevaccinați.
Omologia împărtășită de SARS-CoV-2 cu coronavirusurile sezoniere poate explica doar parțial frecvența ridicată cu care aceste celule se găsesc la indivizii neexpuși. În plus, prevalența relativ mare a celulelor T implicate susține că o proporție semnificativă a celulor aparține repertoriului comun. Însă rolul celulelor T CD8 reactive, în contextul infectării primare cu SARS-CoV-2, și semnificația lor la persoanele neexpuse rămân neclare. O posibilitate este ca secvențele lor să fie în mod esențial predominante în repertoriul public, fie din cauza expunerii la antigeni virali sau non-virali obișnuiți, fie pentru că aparțin unui set de celule reactive încrucișate.
Studiul susține ideea că imunitatea pan-coronavirus poate fi atinsă prin încorporarea proteinelor țintă pentru celulele T în vaccinurile de generație următoare. Sunt necesare studii suplimentare cu un număr mai mare de donatori neexpuși, subiecți vaccinați și convalescenți.
Sursa: The Lancet