de Julie Zaugg, pentru Le Figaro
Pe atunci, Susan credea că făcuse alegerea corectă. Cei doi băieți ai ei, în vârstă de 1 și 5 ani, tocmai fuseseră testați pozitiv pentru Covid-19, iar Departamentul de Sănătate din Hong Kong dorea să fie spitalizați timp de 14 zile. Între timp, părinții vor fi plasati în carantină, într-o tabără de izolare. „Autoritățile ne-au asigurat că cei mici vor fi tratați bine, că asistenții medicali și pediatrii experimentați vor avea grijă de ei”, spune ea.
Înainte ca ambulanța să îi ia copiii, abia a avut timp să strecoare un smartphone în mâna fiului mai mare și să-i arate cum să facă un apel video. Câteva ore mai târziu, și-a văzut băiețelul pe ecran, în lacrimi și îngrozit. După o noapte nedormită, convingând administrația să o lase să-și vadă copiii, a primit dreptul de a-i vizita. Dar scena care o aștepta i-a depășit cele mai negre coșmaruri.
Copiii ei fuseseră legați de paturile de spital, îmbrăcați cu cămăși de forță, pentru a-i împiedica să se rănească. Ambii purtau scutece – chiar și copilul de 5 ani – și aceleași haine murdare ca în ziua precedentă. „Zăceau între bucăți de alimente, fulgi de porumb, orez, lapte și suc”, spune ea. Ulterior a aflat că asistenții medicali monitorizau copiii prin intermediul camerelor de supraveghere și îi vizitau doar de trei ori pe zi, pentru a le aduce mâncare.
Acest tip de poveste a devenit obișnuită în Hong Kong. Oricine are un rezultat pozitiv trebuie să fie internat, până când nu mai există urme ale virusului în saliva lor, chiar dacă sunt asimptomatici. „Contactele” unui pacient – cei care au petrecut mai mult de 15 minute în prezența lui fără mască – sunt la rândul lor plasați în carantină timp de 14 zile, la unul dintre cele șase centre guvernamentale.
Izolare completă
În unele cazuri, bebelusi de doar câteva săptămâni care au dezvoltat tuse sau febră au fost duși la spital neînsoțiți, în așteptarea rezultatelor testului Covid. Deoarece testul trebuie repetat de două ori, spitalizarea poate dura două-trei zile.
În octombrie, Barbara a fost neplăcut surprinsă când a aflat, la sosirea pe aeroportul din Hong Kong, că fiica ei de 8 ani a fost testată pozitiv pentru Covid-19. Bărbați în costume de protecție au preluat-o imediat pe fetiță și au internat-o timp de două săptămâni, în ciuda faptului că nu a dezvoltat niciodată simptome. „Am fost tratați ca niște vite”, spune Barbara.
La jumătatea lunii martie, în urma protestelor și a criticilor emise de mai multe consulate, guvernul și-a clarificat poziția cu privire la separările familiale. Copiii pot fi legați de un pat de spital numai cu acordul părinților. Atunci când un minor trebuie internat sau plasat într-o tabără de carantină, un părinte îi poate însoți în majoritatea cazurilor.
„Dar aceste prevederi se bazează pe bunăvoința autorităților”, a spus Kirsteen Lau, avocat din Hong Kong, specializată în problemele drepturilor omului. Totul este decis de la caz la caz și nu există garanții. Ce se întâmplă cu copiii ai căror părinți au un test pozitiv și sunt spitalizați?”, întreabă ea. Sau mame singure care au mai mult de un copil și nu-l pot abandona pe unul pentru a-l însoți pe celălalt la spital? În absența unui părinte, „spitalele vor găsi o soluție adecvată”, notează guvernul. „Rămâne foarte vag”, crede avocatul. „Le vor desemna un asistent social sau vor fi legați de paturile lor chiar și fără aprobarea părinților?”.
Chiar și fără a fi separați de familii, politica draconică adoptată de Hong Kong a plasat mulți cetățeni în situații de nesuportat. În martie, opt familii au primit ordin să petreacă 14 zile într-o tabără de carantină, în camere de 18 m², după ce copiii lor, cu vârsta sub 2 ani, au participat la o lecție de muzică în prezența unui caz confirmat. „Aceste locuri nu sunt potrivite pentru bebeluși: nu există conditii pentru a îi hrăni, nici suficient spațiu”, spune Kirsteen Lau.
Câteva sute de cetatenii din Hong Kong sunt blocati în Marea Britanie din decembrie, ca urmare a suspendării zborurilor, pentru a preveni răspândirea noilor variante. Unii și-au pierdut locurile de muncă, alții își cheltuie economiile pentru a plăti hotelul. Câțiva au întreprins călătorii lungi și costisitoare pentru a se întoarce acasă, oprindu-se timp de trei săptămâni într-o țară terță, precum Dubai.
Cum se explică această intransigență? „În timpul pandemiei, fiecare țară a trebuit să găsească un compromis între necesitatea de a opri virusul și de a proteja libertățile individuale”, spune Keiji Fukuda, expert în sănătate publică. În Hong Kong, am ales să ne concentrăm pe prima parte a ecuației.