„Hidroxiclorochină nu este suficient de șic…medicii francezi au privilegiat interesele laboratoarelor în detrimentul sănătății”

Close-up image of general practitioner taking pill from metal tray on his table

Succesul cărții profesorului Perronne: « A existat o greșeală pe care ei nu au făcut-o?”
În această carte specialistul în boli infecțioase își acuză colegii că au privilegiat interesele laboratoarelor în detrimentul sănătății francezilor în criza Covid-19. Alături de Didier Raoult, a devenit o voce de protest. Cartea sa este succesul neașteptat al verii.

Christian Perronne își acuză colegii din sistemul medical că ar fi lăsat deoparte cloroquina pentru a satisface interesele laboratoarelor medicale mari. El aduce aceste acuzații în cartea sa proaspăt publicată : „Există o greșeală pe care ei nu au făcut-o?”.
Cartea, scrisă în câteva săptămâni, devine unul dintre best-sellurile de vară din librării. Au fost tipărite peste 80.000 de exemplare. Profesorul, un apărător ferm al clorochinei, își acuză colegii că ar fi respins acest medicament pentru a-și satisface ego-ul, dar mai ales pentru a satisface voracitatea financiară a marilor laboratoare: „Acești mari experți care ar dori să-și asocieze numele cu descoperirea unui nou medicament minune, mai degrabă decât a folosi o « chestie veche » care este cloroquina. Nu era suficient de șic „, scrie el.

Cine este Christian Perronne
Christian Perronne, în vârstă de 65 de ani, este șeful departamentului de boli infecțioase din spitalul Garches (AP-HP). Bolile tropicale și bolile infecțioase emergente sunt specialitățile acestui medic și cercetător.
Cele mai mari instituții i-au folosit cunoștințele. Timp de cincisprezece ani, a fost consilier în domeniul sănătății publice la ministerul sănătătii. De asemenea, a fost expert pentru agențiile de medicamente franceze și europene, Organizația Mondială a Sănătății, Înaltul Consiliu al Sănătății Publice etc.
Lui Christian Perronne îi place să amintească în interviuri că unul dintre foștii săi stagiari este Jérôme Salomon, acum director general al Sănătății in Franta. „Am avut încredere în el”, a spus profesorul Perronne într-unul din multiplele sale interviuri. Însă profesorul nu are suficiente cuvinte dure pentru a-și judeca fostul elev și, potrivit acestuia, incapacitatea, chiar și incompetența sa, de a gestiona această criză de sănătate.

Ce spune cartea?
Subtitlul cărții „A existat o greșeală pe care ei nu au făcut-o?” este „Covid-19: unirea sacră a incompetenței și a aroganței”. Toată lumea isi primeste porția de critici, guvernul (liderii „plini de certitudini”), consiliul științific („suferind de o boală numită așteptare”) cu o mențiune specială pentru șeful acestui consiliu, Jean-François Delfraissy pe care il critică pentru omniprezența sa în mass-media și căruia îi numără intervențiile.
Cartea nu este împărțită în capitole tradiționale, ci în scandaluri. Sunt 11.
Această carte identifică repetate erori – începând cu lipsa de măști și teste – eșecurile, aproximările autorităților în culmea crizei (de exemplu: izolarea, dar numai dupa alegerile locale). Cu privire la acest aspect, este factual, cu date.
Apoi cartea țintește în mod special membrii acestui consiliu științific care au legături economice cu laboratoarele mari.
Teoria lui: aceste conexiuni și această dependență economică au împiedicat consiliul științific să valideze utilizarea clorochinei ca tratament pentru cazurile grave de Covid-19, totuși o soluție ieftină, după cum asigură el.
Coperta din spate prezintă acest eseu drept „o carte necesară pentru tot ceea ce nu s-a spus”. Mai pe larg, el critică chiar existența și meritele studiului clinic „Discovery”, pe motiv că „nu este acceptabil să tragem la sorți pacienții care vor primi sau nu vor primi un tratament posibil eficient”.
La război ca la război! În perioade de criză, procesele de validare științifică pot aștepta, presupune șeful departamentului de boli infecțioase din spitalul Garches.

De ce cartea este un succes?
Până în prezent, cartea a fost tipărită în 80.000 de exemplare. Au fost planificate inițial 8.000 de printuri. O nouă reeditare a fost lansată în weekendul trecut. „Devine o carte de succes”, spune editorul Albin Michel.
Eseul e intre cele 10 best-seller-uri de pe Amazon (în fața autorului bestseller Joël Dicker!), Momentan nu mai e in stoc pe site, în așteptarea unor noi reimprimări. Conduce in graficul testelor săptămânale Express.
Succesul acestui eseu ține de vremuri: neîncredere generalizată, cuvinte oficiale puse în discuție. Dar corespunde și sentimentelor francezilor în timpul acestui calvar: lipsa de pregătire, contradicții și uneori improvizație a puterii. În plus, pe măsură ce trece timpul și nu avem răspunsuri concrete legate de acest virus, apariția unei cărți care reitereaza toate suspiciunile care planeaza asupra pandemiei și modului în care aceasta este gestionată de către autorități oferă tuturor care își pun întrebări câteva confirmări.

Mai multe detalii găsești aici.

Exit mobile version