Parlamentul danez a propus o lege numită „epidemilov” sau „legea epidemiei”. Legea dă guvernului puterea de a decide dacă o boală intră în categoria „critică” și de a lua măsuri în consecință. Printre măsurile menționate, interzicerea accesului în locuri publice, supermarketuri și magazine, precum și case de bătrâni sau spitale, restricționarea transportului public și posibilitatea examinării, tratării și izolării unor persoane „cu forța”, cu intervenția poliției în caz de refuz.
Pe de altă parte, vaccinarea obligatorie nu ar viza toată populația, ci doar anumite grupuri, cum ar fi persoanele în vârstă sau cele a căror stare de sănătate o justifică. Aceste categorii sunt definite de autoritatea daneză de sănătate.
Multe voci s-au ridicat împotriva acestui proiect de lege, inclusiv medici, după cum a precizat postul de radio DR. „Credem că acestea sunt dispoziții care merg prea departe și trebuie schimbate”, crede Camille Rathcke, șeful asociației medicale daneze, care consideră că vaccinarea obligatorie ar trebui efectuată „în ultimă instanță”, având în vedere drepturile pacienților.
Alții adaugă că decizia de a clasifica sau nu o boală ca fiind critică nu ar trebui lăsată doar în grija guvernului. „Deciziile privind situațiile de urgență trebuie să fie sprijinite de parlament”, a declarat dr. Anders Beich, directorul colegiului danez a medicilor generaliști.
Sub presiunea criticilor, guvernul a încercat să calmeze lucrurile: „Ascultăm toate comentariile și sugestiile pentru o îmbunătățire” a legii, a cărei implementare a fost programată pentru martie 2021 – dată care corespunde cu ridicarea stării de urgență stabilită la începutul epidemiei -, spune dr. Rasmus Langhoff, purtătorul de cuvânt al partidului social-democrat, care se află la putere. Prim-ministrul Mette Frederiksen a explicat că guvernul său va „revizui legea privind epidemiile”, pentru a găsi un „echilibru mai bun”. Cu toate acestea, pentru moment, nu se pune problema retragerii proiectului de lege.
Sursa: RTBF