Guineea declară epidemie de Ebola. Sunt înregistrate primele decese de după 2016
Țara africană Guineea a declarat epidemie de Ebola pe teritoriul său, după ce au fost întregistrate trei decese legate de virus. În total, șapte persoane au fost diagnosticate după ce au participat la înmormântarea unei asistente (inclusiv cele trei care au murit). Organizația Mondială a Sănătății va distribui vaccinuri recent dezvoltate, în încercarea de a bloca extinderea epidemiei.
Între 2013 și 2016, aproximativ 11.000 de persoane au decedat în partea de vest a Africii, din cauza epidemiei de Ebola pornite din Guineea.
La acea vreme, mai multe vaccinuri au fost testate în cadrul studiilor clinice realizate în Guinea, Liberia și Sierra Leone, țările cele mai grav afectate. De atunci, serurile au fost folosite cu succes pentru a opri focarele apărute în Republica Democrată Congo.
„OMS a lansat o alertă și a intrat în contact cu producătorul unui vaccin anti-Ebola, pentru a se asigura că dozele necesare sunt livrate la timp, pentru a putea stopa epidemia”, a transmis reprezentantul OMS în Guinea, Alfred George Ki-Zerbo.
Focarul actual
O asistentă care lucra la centrul medical Goueké, din orașul Nzérékoré, a murit pe 28 ianuarie. Patru zile mai târziu au avut loc funeraliile, în cadrul cărora apropiații ajută la spălarea trupului celui decedat. Procedeul poate reprezenta un punct pornire a unui focar, deoarece corpul rămâne contagios. Perioada de incubare durează între două zile și trei săptămâni.
Ebola se transmite la oameni de la animale infectate, cum ar fi cimpanzei, lilieci frugivori sau antilope. Ulterior, se transmite între oameni prin contact direct – schimb de fluide, răni deschise – sau indirect, prin suprafețe infectate.
Toți cei infectați în cadul funeraliilor aveau peste 25 de ani, spun oficialii. Duminică a avut loc o întâlnire de urgență organizată de Ministerul Sănătății, iar autoritățile au anunțat că toate cazurile depistate au fost izolate, iar monitorizarea contactelor este în desfășurare.
Ebola – caracteristici
-virusul provoacă inițial febră, stare generală proastă, dureri musculare și uscăciune în gât;
-în stadiul următor sunt observate stări de vomă, diaree, sângerări interne și externe;
-bolnavii mor din cauza deshidratării sau după deteriorarea puternică a organelor.
Sursa: BBC
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook