Premiul Nobel pentru Pace va fi anunțat cu doar trei săptămâni înainte ca liderii mondiali să se întâlnească la un summit pe tema schimbărilor climatice, despre care oamenii de știință spun că ar putea determina viitorul planetei, unul dintre motivele pentru care 2021 ar putea fi anul Gretei Thunberg.
Cel mai prestigios premiu politic din lume va fi decernat pe 8 octombrie. De regulă, câștigătorul pare adesea o surpriză totală, însă cei care urmăresc îndeaproape procesul de selecție spun că cea mai bună modalitate de a ghici este să analizeze problemele globale cele mai susceptibile de a intra în atenția celor cinci membri ai comitetului de premiere.
Anul acesta, problema ar putea fi încălzirea globală. Oamenii de știință consideră acest summit ca fiind ultima șansă de a stabili obiective obligatorii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru următorul deceniu.
Astfel, Greta Thunberg, activista suedeză pe probleme climatice, ar putea deveni la doar 18 ani al doilea cel mai tânăr câștigător din istorie, după pakistaneza Malala Yousafzai.
„Comitetul dorește adesea să trimită un mesaj. Va fi un avertisment trimis participanților la summitul COP26, care va avea loc între anunțarea câștigătorului și ceremonie”, spune Dan Smith, directorul Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm.
Alte opțiuni
O altă problemă importantă pe care comitetul ar putea dori să o abordeze este democrația și libera exprimare. Ar putea însemna că premiul ar putea merge și spre un grup pentru libertatea presei, precum Comitetul pentru protecția jurnaliștilor sau Reporteri fără frontiere. Ori pentru un disident politic proeminent, precum liderul opoziției din Belarus, exilata Sviatlana Tsikhanouskaya sau activistul rus Alexei Navalny.
O victorie pentru un grup de susținere a jurnalismului ar rezona „cu marea dezbatere despre importanța raportării independente și a luptei împotriva știrilor false pentru guvernarea democratică”, crede Henrik Urdal, directorul Institutului de Cercetare a Păcii din Oslo.
Un Nobel pentru Navalny sau Tsikhanouskaya ar fi un ecou al Războiului Rece, când premiile de pace și literatură au fost acordate unor disidenți sovietici proeminenți – Andrei Saharov și Alexandru Soljenitsin.
Mecanismul de premiere
Parlamentarii din orice țară pot numi candidați pentru premiu, dar, în ultimii ani, candidatul propus de parlamentarii din Norvegia, care numesc comitetul de premiere, a fost avantajat în concurs.
Parlamentarii norvegieni chestionați de Reuters au inclus pe lista lor pe Thunberg, Navalny, Tsikhanouskaya și OMS.
Sursa: Reuters