În timp ce Spaniei i-au trebuit patru zile pentru a construi o tabără de primire pentru refugiații afgani, Grecia a anunțat că a finalizat construcția unui zid de 40 km la granița cu Turcia, pentru a împiedica potențialii emigranți afgani să ajungă în Europa.
După ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, mulți afgani au încercat să fugă de teama noului regim, determinând Europa să se teamă de o criză migrațională. Ministrul grec pentru protecția cetățenilor, Michalis Chrisochoidis, a declarat că țara sa a luat măsuri pentru a preveni reapariția crizei din 2015. În urmă cu șase ani, un milion de oameni au fugit de război și sărăcie din Africa si Orientul Mijlociu și au intrat în Grecia prin Turcia, înainte de a pleca spre vestul Europei.
„Granițele noastre vor rămâne sigure și inviolabile”
Grecia, care începuse deja să construiască un zid, a terminat ultimii 12,5 km în ultimele zile. „Nu putem aștepta pasiv potențialul impact. Frontierele noastre vor rămâne sigure și inviolabile”, insistă Michalis Chrisochoidis.
Potrivit The Guardian, guvernul grec nu va permite refugiaților să intre în Europa. „Țara noastră nu va fi o poartă de acces către Europa pentru migranții afgani ilegali”, a declarat ministrul Migrației, Notis Mitarachi, într-un comunicat.
Grecia nu este singura țară care își baricadează granițele, Turcia a procedat la fel cu granita care o separă de Iran, lungă de 500 de kilometri. Potrivit France 24, guvernul turc a accelerat construcția unui zid lung de 243 km, încadrat de șanțuri. Aproximativ 156 de kilometri au fost deja ridicați și patrulele au fost intensificate.
Turcia solicită UE să-și onoreze angajamentele
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan solicită Uniunii Europene să își onoreze angajamentele privind migrația, pe fondul situației haotice din Afganistan, după ce Grecia a declarat că ar putea întoarce migranții afgani în Turcia.
„Declararea Turciei ca țară terță nu scutește UE de angajamentele sale internaționale”, a declarat șeful statului turc într-un interviu telefonic cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
Un acord semnat în 2016 între Ankara și UE prevede întoarcerea „migranților ilegali” din insulele grecești în Turcia. Dar Ankara critică în mod regulat UE pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul acestui acord.
„Ne așteptăm ca UE să își onoreze sincer angajamentele”, spune Erdogan, care solicită „cooperarea bazată pe înțelegere și interese reciproce” în materie de migrație.
O criză a migrației, o „provocare serioasă pentru toată lumea”
Șeful statului turc a denunțat, de asemenea, riscul unui val migrator care ar reprezenta o „provocare serioasă pentru toată lumea” și a solicitat UE să ajute țările care se învecinează cu Afganistan, în special Iranul, să îl reducă.
„Un nou val de migrație este inevitabil, dacă nu se iau măsurile necesare în Afganistan și Iran”, crede el. Erdogan spune că țara sa este în contact cu Teheranul în această privință și a luat măsuri suplimentare pentru a-și întări frontiera cu Iranul.
Sursa: Huffington Post