Grecia| 100.000 de hectare de terenuri agricole și păduri au fost distruse de incendii. Sute de pompieri încă se luptă cu flăcările

Sute de pompieri încearcă să stăpânească incendiile de vegetație care au afectat regiuni întinse din Grecia, unde temperaturile extrem de mari au provocat ceea ce premierul Kyriakos Mitsotakis a descris ca fiind „cel mai mare dezastru ecologic din ultimele decenii”. Totuși, ploile de seara trecută și scăderea relativă a temperaturilor au contribuit la calmarea situației.

„Putem fi puțin mai optimiști astăzi”, față de zilele precedente, spune Mitsotakis.

Incendiile au distrus mai mult 100.000 de hectare de păduri și terenuri agricole, provocând cele mai mari pagube de după 2007, potrivit European Forest Fire Information System.

Trei persoane au decedat, sute au rămas fără adăpost, iar mii de greci au fost forțați să fugă din calea flăcărilor – un dezastru economic și de mediu.

„Criza climatică este deja aici… și asta ne arată că totul trebuie să se schimbe”, spune premierul grec, făcând referire și la celelalte țări afectate de incendii, cum sunt Turcia, Italia sau Algeria.

150 de case din suburbiile Atenei au fost distruse săptămâna trecută, iar pagubele de pe insula Evia sunt încă investigate.

Focul nu poate fi oprit, deocamdată

Un oficial al serviciului de pompieri a declarat pentru AFP că „incendiile sunt încă active”. În nordul insulei Evia, 858 de pompieri, inclusiv cei sosiți din România, Ucraina și Serbia, încearcă să stingă flăcările.

„Nu mai suport”, spune Kostis Angelou, care a pierdut 372 de capre din cauza incendiilor din Evia. Fermierul a reușit să se salveze după ce a stat câteva ore sub o conductă de irigații, înconjurat de flăcări.

Zona mediterană a fost declarată „epicentrul schimbărilor climatice” – temperaturile cresc, iar ariditatea favorizează izbucnirea incendiilor, dublând suprafața care ar putea fi afectată de foc.

Sursa: AFP

Exit mobile version