În ultimele săptămâni, multe țări din Europa de Vest s-au confruntat cu o reluare a epidemiei, în ciuda ratelor ridicate de vaccinare. Creșterea este deosebit de dramatică în Germania și Austria, ceea ce a determinat Viena să ia decizia extrem de controversată de a carantina rezidenții nevaccinați. Unii jurnaliști și oameni de știință francezi au explicat în ultimele zile că Franța rezistă (deocamdată) mai bine în fața noului val datorită unei rate mai mari de vaccinare.
76% dintre francezi sunt vaccinați, comparativ cu „doar” 70% dintre germani și 68% dintre austrieci (o diferență relativ mică, de fapt). Dar susținătorii acestei ipoteze ar trebui probabil să analizeze ce se întâmplă în prezent în sudul Europei, mai precis în Gibraltar.
Teritoriul situat în sudul Spaniei, dar care aparține Regatului Unit (de la Tratatul de la Utrecht din 1713), are cea mai bună rată de vaccinare din lume. Potrivit datelor oficiale, rata de vaccinare se ridică la 121%, o cifră surprinzătoare, care poate fi explicată prin faptul că și cei care nu sunt rezidenți au fost vaccinați în Gibraltar. Toți cei 34.000 de locuitori au Gibraltarului au fost complet vaccinați din aprilie, iar campania de vaccinare cu doza suplimentară pentru cei peste 40 de ani este în plină desfășurare. Teritoriul are o medie de 2,7 doze injectate pe cap de locuitor.
Niciun deces după 15 octombrie
Totuși, Gibraltar nu este un teritoriu imun, la fel ca vecinii europeni și înregistrează o creștere a contaminării. Sâmbăta trecută, 79 de noi infectări au fost înregistrate în 24 de ore, cifră nemaiîntâlnită de la valul din ianuarie. Epidemia aproape dispăruse în luna mai, înainte de a stagna la aproximativ 15 noi cazuri zilnice în septembrie-octombrie.
Deocamdată, autoritățile locale nu plănuiesc să reintroducă restricții de sănătate, care au fost aproape toate abolite în aprilie (cu excepția purtării măștilor, care rămâne obligatorie în locurile publice închise). Într-un comunicat de presă publicat vineri, guvernul teritorial a cerut locuitorilor să fie prudenți și, în special, să evite adunările private și să continue să respecte gesturile de barieră. „Publicul ar trebui să țină cont de faptul că suntem încă în centrul unei pandemii globale și că sunt înregistrate numeroase decese în întreaga lume, zilnic”, se arată în declarație.
Dacă eficacitatea vaccinurilor împotriva contaminării pare, așadar, mai limitată decât se credea la începutul anului, așa cum arată multe studii recente, vaccinurile continuă, pe de altă parte, să protejeze locuitorii Gibraltarului împotriva formelor severe. De pe 15 octombrie, Gibraltarul nu a mai înregistrat decese Covid.
Sursa: GBC