Gestionare Covid-19| 6 din 10 țări au luat măsuri nedemocratice. „Ilegale, inutile, disproporționate”
Confruntate cu pandemia Covid-19, mai mult de șase din zece țări din lume au luat măsuri problematice la nivelul drepturilor omului sau al normelor democratice, potrivit unui raport publicat de ONG-ul International IDEA. Studiul, care acoperă aproape toate țările din lume, concluzionează că 61% dintre acestea au luat măsuri considerate cel puțin „ilegale, disproporționate, fără limită de timp sau inutile” în cel puțin o zonă referitoare la libertățile democratice.
Pentru regimurile considerate democratice, 43% se încadrează în această categorie, dar raportul este de 90% pentru regimurile autoritare, potrivit ONG-ului cu sediul la Stockholm, specializat în starea democrației din lume. Concluziile erau previzibile pentru regimurile autoritare, dar, „ceea ce este mai surprinzător este faptul că atâtea democrații au luat măsuri problematice”, a declarat pentru AFP secretarul general al ONG-ului, Kevin Casas-Zamora.
India – o democrație – apare în fruntea clasamentului mondial, cu măsuri considerate „îngrijorătoare” în 9 din cele 22 de domenii analizate (libertatea de mișcare, de exprimare, de presă etc.), urmată de Algeria și Bangladesh (8). Urmează China, Egipt, Malaezia și Cuba (7). Rusia este țara numărul unu a Europei, cu șase domenii de îngrijorare, la fel ca Arabia Saudită, Birmania, Iordania, Sri Lanka și Zimbabwe.
ONG-ul a analizat diferitele măsuri luate în întreaga lume pentru a determina dacă sunt problematice dintr-un punct de vedere pur democratic.
În Uniunea Europeană sunt menționate cinci țări: Bulgaria (3 zone), Ungaria (2), precum și Polonia, Slovacia și Slovenia (1). Dintre marile democrații occidentale, doar Statele Unite sunt mentionate – în două domenii. Israel (5) și Argentina (2) se numără, de asemenea, printre cei mai puțin performanți.
Restricții privind libertatea presei în numele luptei împotriva dezinformării, utilizarea excesivă a forței (desfășurarea soldaților pentru aplicarea regulilor, tabere de internare pentru bolnavi etc.), corupție în contractele de aprovizionare de urgența sau chiar acuzarea migranților ca responsabili pentru epidemie sunt printre cele mai frecvente preocupări, explică Casas-Zamora.
Dar studiul laudă și țările model, care au combinat rezultate bune pentru sănătate și respectarea regulilor democratice. Astfel sunt Islanda, Finlanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Taiwan, Uruguay, Cipru, Japonia, Senegal și Sierra Leone.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook