Oamenii de știință afirmă că vacile pot fi antrenate pentru a folosi o toaletă pentru bovine, ceea ce ar putea ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la salvarea planetei. Cercetătorii au încercat să antreneze 16 viței folosind un dispozitiv „MooLoo”. Au învățat cu succes 11 dintre animale să folosească în mod regulat o toaletă care captează deșeurile și le elimină înainte de a se transforma în oxid de azot, al treilea cel mai important gaz cu efect de seră după metan și dioxid de carbon.
Dr. Jan Langbein, expert în psihologie veterinară la Institutul de cercetare pentru biologia animalelor de fermă din Germania, spune că, „de obicei, se presupune că vitele nu sunt capabile să controleze defecația sau urinarea.”
„Bovinele, ca multe alte animale sau animale de fermă, sunt destul de inteligente și pot învăța multe. De ce să nu poată învăța cum să folosească toaleta?”
Cercetătorii au răsplătit vacile atunci când au urinat într-o latrină. S-a estimat anterior că agricultura bovină reprezintă aproape 15% din toate emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.
Fecalele și urina produse de vaci se amestecă și se transformă în amoniac, iar atunci când acesta se scurge în sol, bacteriile îl transformă în oxid de azot.
Pedepse pentru animalele care nu respectă „regula”
Pentru a pregăti vițeii să meargă la toaletă, cercetătorii au început prin a-i recompensa atunci când urinau într-o latrină, iar apoi le-au permis accesul la latrină chiar și atunci când pășeau afară.
Pentru a încuraja utilizarea latrinei, cercetătorii au dorit ca animalele să asocieze urinarea în afara latrinei cu o experiență neplăcută.
Dr. Langbein a explicat: „Ca pedeapsă, am folosit mai întâi căști intraauriculare și am redat un sunet foarte urât ori de câte ori au urinat afară. Am crezut că acest lucru va pedepsi animalele – nu prea agresiv -, dar nu le păsa. În cele din urmă, un strop de apă a funcționat bine ca un factor de descurajare delicat.”
Cercetătorii au spus că vițeii au prezentat un nivel de performanță comparabil cu cel al copiilor și superior celui al unor copii foarte mici.
Dr. Langbein speră că, „în câțiva ani, toate vacile vor merge la toaletă” și a publicat concluziile în revista Current Biology.
Nu este prima dată când oamenii de știință încearcă să reducă producția gazoasă a vacilor, studiile anterioare punând accent pe flatulența lor producatoare de metan.
Producția globală de alimente produce aproximativ 17 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an, iar 57% provin din alimente de origine animală și 29% din alimente de origine vegetală.
Sursa: The Telegraph