De la o țară europeană la alta, disparitățile sunt uneori foarte mari. De ce aceste diferențe? Deja dificil de gestionat la nivelul unei țări, armonizarea europeană pare la fel de complicată… pe cât este de esențială.
Ultimul exemplu: Ungaria, care decide să-și închidă frontierele pe 1 septembrie. De acum înainte, cetățenii străini care nu locuiesc în Ungaria nu mai au acces pe teritoriu. Este singurul stat din Uniunea Europeană care a luat o măsură atât de drastică împotriva coronavirusului în această toamnă.
Restricțiile de călătorie și de circulație apar în toată Europa și diferă de la stat la stat. Așadar, Germania, care deține președinția rotativă a UE, anunță că va încerca să armonizeze restricțiile de călătorie în Europa.
De acord asupra limitelor
Prima observație: virusul nu se află în aceeași etapă în toate colțurile Europei. E logic deci ca restricțiile să fie diferite. La evaluarea riscurilor există o lipsă de coordonare. Cele 27 de state europene nu folosesc aceleași praguri pentru a considera o regiune portocalie sau roșie.
Prin urmare, germanii propun să utilizeze aceleași date epidemiologice (cantitative și calitative) cu scopul de a obține o „hartă” comună de sănătate. Ei constată că Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) oferă în mod regulat cifre, dar că acestea sunt utilizate în moduri diferite. În funcție de țară, unii preferă datele naționale, alții datele regionale.
„Trebuie să fim de acord”, a pledat secretarul de stat francez pentru afaceri europene în această dimineață. „Există constrângeri, încercăm să le armonizăm astfel încât să avem aceleași criterii, spune Clément Beaune. Ceea ce este complicat astăzi este că avem la fel de multe criterii științifice, câte țări există. Deci, o țară poate spune că Parisul se află în zona verde sau în zona roșie și alta spune altceva.”.
Instrucțiuni disparate
Prin urmare, președinția germană propune o abordare comună cu privire la datele pandemiei Covid-19, criteriile de risc, evaluarea și clasificarea zonelor de risc. De asemenea, sugerează un cadru comun pentru măsurile privind zonele cu risc și restricțiile de circulație cu „o atenție deosebită pentru regiunile de frontieră”, așa cum specifică textul.
În ultimele săptămâni, restricțiile sau interdicțiile de călătorie au provocat tensiuni între state, acestea fiind contestate și împovărătoare pentru economia zonelor în roșu.
Documentul prezentat de președinția germană sugerează, de asemenea, o „analiză comună” a riscului epidemiologic (rata de incidență, teste, internări etc.) și o „declarație comună” pentru zonele de risc (clasificare, frecvența actualizărilor).
Îmbunătățirea comunicării
În cele din urmă, Germania dorește să standardizeze comunicarea cu privire la restricțiile de călătorie impuse de state, uneori instituite fără ca țara sau țările în cauză să fi fost informate în prealabil.
Un proiect vast pe care UE intenționează să îl abordeze cu prioritate. O întâlnire a ambasadorilor celor 27 de state în Uniunea Europeană este programată miercuri, 2 septembrie. Pe agenda acestei întâlniri: „să identifice aspectele care ar putea da naștere unei coordonări mai strânse”.