Germania| Proiectul de lege care ridică restricțiile pentru cei vaccinați îi nedreptățește pe tineri, care nu au acces la serul anti-Covid

Germania| Proiectul de lege care ridică restricțiile pentru cei vaccinați îi nedreptățește pe tineri, care nu au acces la serul anti-Covid

Un proiect de lege german, Jab to freedom (Vaccin pentru libertate), care, începând cu weekend-ul viitor ar ridica regulile de distanțare, cerințele de testare și ora de stingere pentru persoanele care au fost complet vaccinate, atrage critici privind discriminarea tinerilor care se află încă la câteva luni de primirea primei doze.

Legea, propusă de ministrul Justiției Christine Lambrecht și aprobată marți de cabinetul Angelei Merkel, susține că persoanele care fie s-au vindecat după o infectare cu SARS-Cov-2, fie au fost complet vaccinate împotriva virusului, trebuie să-și recapete drepturile de bază, deoarece nu mai reprezintă o amenințare pentru societate.

Cetățenii vaccinați ar scăpa astfel de nevoia de a prezenta un test negativ înainte de a intra în magazine, saloane de înfrumusețare sau grădini zoologice. De asemenea, aceștia nu ar mai fi obligați să stea în carantină după intrarea în Germania decât dacă sosesc dintr-o țară care a fost desemnată drept zonă cu risc ridicat.

Discriminare

Criticii spun că noile reguli ar exclude pe nedrept persoanele mai tinere, care și-au sacrificat deja viața socială pentru a proteja populația în vârstă.

Restricțiile existente în prezent în regiunile germane care înregistrează mai mult de 100 de infectări la 100.000 de persoane pe parcursul a șapte zile nu s-ar mai aplica și celor care au făcut ambele doze ale vaccinului.

Legislația nu va scuti încă persoanele vaccinate de obligația de a purta o mască în spațiile publice desemnate și nici nu le va acorda privilegii atunci când rezervă camere de hotel, spre exemplu.

Aprobarea parlamentului

Proiectul de lege va fi dezbătut în fața celor două organe legislative ale parlamentului german, Bundestag și Bundesrat, joi și vineri, și ar putea intra în vigoare imediat, la sfârșitul săptămânii.

Germania intră în cea de-a șasea lună de restrictii dure și se află cu cinci luni înainte de alegerile naționale, care vor oferi alegătorilor șansa de a-și exprima punctul de vedere cu privire la modul în care guvernul gestionează pandemia.

După un început dezastruos, acțiunea de vaccinare a Germaniei a fost recent accelerată: 28,7% din populația țării a primit prima doză și 6,7 milioane de persoane au fost complet vaccinate împotriva coronavirusului.

Cei vaccinați sunt deja privilegiați

Unele state federale au oferit deja privilegii persoanelor vaccinate. Premierul bavarez, Markus Söder, a declarat marți că cerințele de testare sau stingerea pe timp de noapte nu se vor mai aplica persoanelor vaccinate sau vindecate din landul său, începând de joi.

De asemenea, statul intenționează să redeschidă terasele, teatrele, sălile de concert și cinematografele în regiunile cu incidență scăzută, atât pentru persoanele vaccinate, cât și pentru cele nevaccinate, începând cu 10 mai.

Autoritățile trag un semnal de alarmă

Poliția din Germania a avertizat că pașapoartele de hârtie care au aplicate autocolante specifice vaccinului, utilizate în prezent pentru a certifica statutul de imunizare al cetățenilor, pot fi ușor falsificate. Un pașaport digital de vaccinare la nivel european , „certificatul verde digital”, urmează să fie lansat în Germania în iunie.

Oamenii de știință și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la exceptarea indivizilor de necesitatea testării. „Ar fi fatal dacă, în viitor, persoanele vaccinate și recuperate nu mai trebuie să fie testate la sosirea într-o țară”, a spus Ute Teichert, șeful Asociației Federale a Medicilor din Serviciul de Sănătate Publică.

„Fără teste extinse vom pierde șirul infectărilor, în special în ceea ce privește variantele virusului”, a declarat Teichert.

Sursa: The Guardian

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook