Germania este renumită pentru Vorsprung durch Technik, cunoștințe tehnice și competențe generale. Nu este de mirare că efortul de vaccinare anti-Covid devine rapid o rușine națională. Până în prezent, țara a administrat doar 6,2 milioane de doze, comparativ cu 75,2 de milioane în SUA și 21 de milioane în Marea Britanie. Poate cel mai izbitor este faptul că are 2,3 milioane de doze neutilizate.
„Chiar și Marocul vaccineaza mai repede decât Germania”, a declarat Marco Buschmann, deputat al opoziției.
Bild a rezumat starea de spirit națională săptămâna trecută prin titlul de pe prima pagină „Dragi britanici, vă vom invidia”. Marea Britanie tocmai anunțase că va ieși din izolare pe 21 iunie, în timp ce „aici nu există nicio speranță”.
Este un contrast puternic față de primul val al pandemiei, când răspunsul Germaniei în fața crizei Covid a fost ireproșabil. A intrat devreme în izolare, a creat un sistem exemplar de monitorizare a contactelor și a redus rapid incidența, ajungând la una dintre cele mai scăzute rate de infectare din Europa.
Dar cel de-al doilea val a lovit Germania mult mai greu, mutația britanică, mai contagioasă, împiedicând eforturile de a eradica virusul. Izolarea decretată în decembrie 2020 este încă în vigoare și lipsa vaccinurilor a spulberat speranța unei reveniri rapide la viața normală.
Frustrarea publică a găsit inițial refulare în critica adresată UE privind achiziția de vaccinuri. Dar, odată cu milioanele de doze ale vaccinurilor BioNTech/Pfizer, Moderna și Oxford/AstraZeneca care ajung acum în Germania, criticile s-au îndreptat către autoritățile germane și incapacitatea lor de a administra dozele pe care le au.
„A fost destul de rău că UE a comandat prea puține doze, prea târziu, dar acum avem stocuri nefolosite”, a declarat Ulrich Weigeldt, șeful Asociației germane a medicilor generaliști. „Este un scandal.”
Oficialii spun că vaccinarea nu este „lentă”, ci vaccinurile sunt păstrate în mod deliberat, pentru rapel. Dar este clar că multe doze de vaccin AstraZeneca, care sunt recomandate doar celor cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, rămân neutilizate, în mare parte din cauza reputației slabe pe care serul a dobândit-o în Germania.
„În dezbaterea publică este perceput – pe nedrept – ca si cum nu ar fi la fel de bun ca celelalte”, a spus Mario Czaja, șeful Crucii Roșii Germane din Berlin.
Pentru a obține o programare, utilizatorii trebuie să navigheze pe o platformă digitală care a devenit imaginea reprezentativă pentru prostie. Vizitatorii siteului folosit de 5 dintre cele 16 state germane trebuie să parcurgă 10 pași online, inclusiv autentificarea în doi pași – o sarcină dificilă pentru un octogenar.
„Sistemul este un rahat”, a spus un oficial din domeniul sănătății. „Acest haos cu alocarea programelor de vaccinare este absolut nedemn pentru o națiune de înaltă tehnologie precum Germania”, a declarat Achim Berg, șeful Bitkom, un grup de lobby digital.
Oficialii insistă că ritmul vaccinărilor crește. Un centru medical înființat pe vechiul aeroport Tegel din Berlin administrează acum 1.000 de vaccinuri AstraZeneca pe zi, în creștere de la 400 la mijlocul lunii februarie, în semn că atitudinea publicului față de vaccinul anglo-suedez ar putea fi schimbătoare. Între timp, celelalte patru mari centre de vaccinare din Berlin, care distribuie vaccinuri BioNTech și Moderna, funcționează „la maxim”, a spus el.
Dar există teama că marile centre ar putea atinge rapid limitele capacității lor în următoarele săptămâni, pe măsură ce proviziile cresc. Unii experți prezic un „blocaj” la începutul verii, cu aproximativ 3 milioane de doze neutilizate pe săptămână începând din mai.
Soluția lor: medicii generaliști din Germania trebuie să înceapă să administreze vaccinuri pacienților lor. Aproximativ 50.000 de cabinete de medicină generală ar putea vaccina 20 de persoane pe zi, echivalând cu un total zilnic de 1 milion de injectări.
Guvernul lucrează în prezent la planuri de implicare a medicilor de familie. „Este o greșeală uriașă faptul că medicii de familie nu au fost implicați în campania de vaccinare încă de la început”, a spus Weigeldt. „Spunem de la începutul anului că ar fi trebui să fie”.
Sursa: Financial Times