Furia de a trăi. Când nevoia de socializare este mai puternică decât frica
Scena, des întâlnită în piscinele uriașe ale marilor hoteluri din Las Vegas, de data aceasta provoacă indignare: sute de tineri sunt înghesuiți în apă, cu un cocktail în mână, stau la baruri plutitoare, muzică tare, petrecere.
Scena a fost filmată sâmbătă în Missouri, la începutul weekendului care marca Memorial Day, de către un reporter al canalului local, iar videoclipul a fost vizionat de mai bine de 17 milioane de utilizatori, adunând mii de comentarii critice dar și unele de amuzament. Guvernatorul statului a solicitat imediat auto-izolarea participanților.
În Missouri sunt foarte puține cazuri, chiar dacă Statele Unite vor trece săptămâna aceasta pragul de 100.000 de victime din cauza Covid-19 (bilanț mai mare decât în cel din războaiele din Coreea și Vietnam cumulate). Dar scena ne arată într-un fel spectaculos refuzul prudenței, al instrucțiunilor de distanțare fizică și o anumită furie de a trăi.
Tinerii s-au săturat de izolare! Sâmbătă seara au luat cu asalt piețele din nordul Italiei – la Milano, Roma, Bologna… Fără mască și cu zâmbet pe buze. Reporterii de la Corriere della Sera au fost acolo și le-au pus întrebări: nevoia lor de socializare este mai puternică decât frica.
„Virusul afectează vârstnicii. Am fost cu oameni pe care îi cunosc și care au fost în carantină. Părinții mei locuiesc la Cagliari, aici nu am familie, nu am șanse să devin un vector de contaminare „, se justifică un student în științe politice.
„Am avut masca în buzunar, dar nu o purta nimeni, nu voiam să fiu diferit”, a spus un licean. « Cu toții am vrut să facem o impresie bună. Mulți dintre noi ne-am văzut pentru prima dată după izolare și ne-am îmbrățișat. Și am băut o bere într-un bar, eram cu toții împreună…”.
De asemenea, în Novosibirsk, în mijlocul Siberiei, tinerii au ieșit în stradă sâmbătă seara – între 60 și 300, spune Globaldomainsnews – au cântat, au băut și au dansat. Poliția a lansat o anchetă pentru a-i găsi.
Petreceri, dar și fotbal: meciurile ilegale arată foamea de viața a unei părți a populației, care reprezintă în același timp și viitorul. În Elveția, meciurile au fost organizate la Geneva, la Lausanne. În Franța, la Strasbourg, în Alsacia, foarte afectată de criza sanitară, aproximativ 400 de persoane s-au adunat duminică, 24 mai, la un meci de fotbal pentru amatori, răspunzând la un apel pe Facebook.
«Scoala la distanță, mai mult sau mai puțin eficientă, amânarea sau chiar eliminarea examenelor finale, examene de admitere la Universități amânate, joburi pierdute, scăderea șanselor de angajare… Criza Covid-19 a afectat studenții și tinerii absolvenți. Iar impactul crizei va dura, prezice Le Figaro. Tinerii sunt feriți de virus, dar sunt loviți de criză.»
„Izolarea fură tinerețea unei generații întregi”, explică filosoful belgian Pascal Chabot, în „La Libre Belgique”, citat de Courrier International. „La această vârstă înveți cine ești privindu-te în ochii celorlalți. În brațele celuilalt descoperim ce putem și ce iubim. Uneori, în câteva luni, ne facem amintiri pentru o viață întreagă […] Este trist să ai 20 de ani atunci când best-sellurile se ocupa de colapsuri, de poluarea cu plastic a oceanelor și de fenomenul de burn-out la munca. Bunicii lor au avut-o pe Simone de Beauvoir, rock’roll și libertatea pilulei contraceptive, a fost totuși o perioadă mai veselă […] Acest fenomen riscă să ducă la apariția unei generații de cinici pentru care totul este despre putere, fără credință sau lege. Și asta e de evitat”.
Furia de a trăi dincolo de instinctul de supraviețuire? La fel ca în Missouri, un swim-party a fost organizat recent de liceeni și în Arkansas, un stat fără norme de izolare, spune CNN. Guvernatorul tocmai a anunțat că petrecerea a dus la formarea unui focar de coronavirus.
Sursa: Le Temps
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook