Intervalul dintre cele două doze ale vaccinunlui Pizer este menținut la 3 sau 4 săptămâni, anunță ministrul Sănătății din Franța, Olivier Véran, în ciuda anunțurilor celor două autorități sanitare care consideră că ar putea fi prelungit la șase săptămâni. „Ne confruntăm cu o necunoscută, aleg siguranța datelor deja validate”, justifică ministrul. Cu toate că o consideră o chestiune „legitimă”, o amânare ar avea doar un „impact minor asupra ratei vaccinărilor”, în opinia lui.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Alain Fischer, a enumerat o serie de argumente care sunt împotriva amânării rapelului de vaccinare. „La sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, am avea același număr de vaccinați”, explică profesorul de imunologie. El subliniază, de asemenea, că puține persoane au primit cu întârziere a doua doză, în timpul studiilor clinice. „Datele publicate în Israel privind persoanele de peste 60 de ani arată că nivelul protecției între doze este de doar 33%”, spune el.
Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) a recomandat sâmbătă „prelungirea intervalului dintre cele două doze de vaccin la șase săptămâni”, în loc de trei și respectiv patru săptămâni pentru cele două produse deja disponibile în Franța – Pfizer/BioNTech și Moderna. Extinderea intervalului ar permite administrarea primei doze unui număr mai mare de cetățeni, utilizând doze planificate inițial pentru a doua. „Distanțarea celor două doze ar face posibilă vaccinarea a cel puțin 700.000 de persoane în prima lună”, a pledat HAS. Agenția pentru medicamente (ANSM) a transmis pe 7 ianuarie că prelungirea intervalului la șase săptămâni ar putea „fi luată în considerare”. OMS, care a ajuns la aceeași concluzie, a subliniat la rândul său că o astfel de decizie trebuia motivată de „circumstanțe excepționale”.
Mai multe țări au făcut deja această alegere – Danemarca sau Quebec, în Canada. Marea Britanie a mers chiar mai departe, oferind opțiunea de a distanța dozele cu douăsprezece săptămâni.
Sursa: Le Figaro