Consiliul Constituțional a validat astăzi legea care organizează ieșirea din starea de urgență desâmbătă, 11 iulie. Câteva măsuri restrictive vor rămâne în vigoare, dar altele vor dispărea sau vor deveni mai flexibile.
Aceste măsuri sunt valabile în Franța continentală cu excepția Guyanei (America de Sud) și insulei Mayotte (Oceanul Indian), unde starea de urgență pentru sănătate este prelungită până la sfârșitul lunii octombrie, din cauza situației „îngrijorătoare”.
Maximum 5000 de persoane pentru evenimente majore
Stadioanele, sălile de spectacole și evenimentele majore pot întâmpina din nou publicul, dar în limita a 5.000 de persoane. Această limită va rămâne în vigoare până la 1 septembrie. Dar „o revizuire suplimentară a situației epidemiologice naționale va fi efectuată la jumătatea lunii iulie pentru a decide dacă este posibilă o nouă relaxare pentru a doua parte a lunii august„, a declarat guvernul într-un comunicat.
Activitățile care implică peste 1.500 de persoane trebuie declarate în avans. Primul meci oficial de fotbal post-izolare din Franța se va juca pe Stade de France pe 24 iulie: PSG se va confrunta cu Saint-Etienne în finala Coupe de France.
Hipodromul poate primi spectatori
În ultimele trei săptămâni, hipodromurile și-au reluat activitatea, dar în spatele ușilor închise. Din 11 iulie, toate traseele de curse din țară vor putea întâmpina din nou publicul, în limita a 5000 de persoane.
Croazierele, din nou autorizate
Croazierele fluviale sunt din nou autorizate. „În coordonare cu partenerii noștri europeni, se poate decide reluarea croazierelor pe mare între porturile europene, pentru navele a căror capacitate nu depășește o limită stabilită prin ordin ministerial”, se arată într-un comunicat de presă al lui guvernului.
Cluburile de noapte rămân închise
Deși au cerut o redeschidere adaptată la criza actuală, managerii cluburilor de noapte au fost refuzați de ministerul sănătății.
„Franța a luat decizia de a nu redeschide cluburile de noapte, având în vedere criza de sănătate și riscurile”, a declarat ministrul Sănătății. Cluburile rămân închise până pe 21 septembrie.
Măsurile de prevenție rămân în vigoare
Purtarea măștilor rămâne obligatorie în transportul public precum și pentru personalul din baruri și restaurante. Clienții trebuie să poarte în continuare masca atunci când se ridică de la masă pentru a se deplasa în cadrul locației.
Posibile adaptări la circulația persoanelor
Proiectul de lege care organizează ieșirea din starea de urgență din 11 iulie conține posibile restricții valabile până la toamnă în ceea ce privește circulația persoanelor, primirea publicului în anumite unități sau adunări.
Ministrul Sănătății, Olivier Véran, spune că cea mai mare parte a restricțiilor „dispare”, dar „a nu păstra anumite măsuri ar fi ca și cum nu ar exista riscurile de repornire (ale epidemiei)”.
Dacă ar trebui să se decidă reintroducerea izolării, cum ar fost cea impusă pe 17 martie, guvernul va trebui să declare din nou stare de urgență.
Dar „acest text votat la începutul lunii iulie, de fapt, înseamnă că izolarea generală, așa cum am cunoscut-o, nu va mai putea fi ordonată”.
Consiliul Constituțional din Franța consideră că „interzicerea circulației persoanelor și a vehiculelor, precum și interdicția accesului la mijloacele colective de transport de pasageri nu pot fi adoptate decât în teritoriile în care are loc o circulație activă a virusului”.