În prezent, Franța are una dintre cele mai mari rate de incidență de pe continent, 87 la 100.000 de locuitori. În Europa de Vest, Franța este depășită doar de Spania. Creșteri ale cazurilor au fost raportate și în alte țări (Italia, Germania), dar dinamica epidemiei este mai lentă. În Marea Britanie, situația începe, de asemenea, să devină îngrijorătoare. Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunțat marți noi restricții.
În timpul vacanțelor, mulți tineri s-au infectat
Numărul cazurilor a început să crească de la începutul lunii august, în timpul vacanțelor școlare. În primul rând, tinerii sunt principalii vectori ai epidemiei, după cum arată cifrele. Între 27 iulie și 2 august, incidența în rândul tinerilor de 20-29 de ani se ridică la 30, apoi crește semnificativ. Astăzi, este de 220 pentru această categorie a populației și 137 pentru cei între 15-44 de ani. Problema este că numărul cazurilor a ajuns să crească și în rândul categoriilor mai în vârstă, care sunt persoanele cu cea mai mare probabilitate de a dezvolta forme severe. Astfel, incidența este acum de 43,3 la persoanele între 80 și 89 de ani, față de 6,5 la sfârșitul lunii iulie.
Pe graficul de mai jos observăm că rata de pozitivitate începe să crească la sfârșitul lunii iulie în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani, înainte de a crește în rândul persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani, deși la un nivel inferior. Ceea ce poate explica de ce spitalele nu sunt încă copleșite.
În buletinul epidemiologic săptămânal, autoritatea sanitară remarcă, de asemenea, că „persoanele în vârstă de 65 de ani sau peste (cu risc deosebit de COVID-19), urmează mai sistematic măsurile de prevenire recomandate”. Pe de altă parte, „tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani respectă mai puțin restricțiile, iar virusul circulă în special în această grupă de vârstă de la începutul lunii august”. Pentru autorități, „o adoptare mai puțin sistematică a măsurilor preventive poate fi legată de o relaxare asociată cu perioada de vară”.
În acest context, începutul anului școlar nu a ajutat situația. 160 de focare care fac obiectul anchetei sunt legate de școli și universități, adică 22% din total. Cel puțin 89 de școli sunt închise în prezent în Franța, din peste 60.000. Sunt afectate și câteva instituții de învățământ superior. La școala centrală din Lyon, de exemplu, au fost identificate 252 de cazuri. Sau 15% dintre studenți.
Reuniunile de familie au fost, de asemenea, numeroase în această vară. În prezent, 92 de focare sunt explicate prin „adunări temporare de oameni” (eveniment public sau privat), precum nunți sau zile de naștere. În Marea Britanie, guvernul a limitat numărul de participanți la nuntă la maximum 15. În Franța nu se impune nicio restricție în mod oficial.
Un alt factor care poate să fi agravat epidemia este încetarea muncii de acasă. În timpul izolarii, 27% dintre salariați au lucrat de acasă, potrivit unui sondaj Yougov. Față de 15% în august. La Paris, proporția persoanelor care lucrează de acasă a scăzut de la 45% la 22%, iar în regiunea pariziană, de la 39% la 14%. Munca de acasă, prin reducerea contactului, poate reduce transmiterea virusului. În orice caz, aceasta este ipoteza cercetătorilor care au observat că numărul cazurilor din Hong Kong a scăzut după măsurile de promovare a muncii de acasă. În prezent, 25% dintre focarele supuse anchetei în Franța se referă la companii private și publice.
Sursa: Le Journal du Dimanche