Scandal în jurul cifrelor Covid-19 din Franța… Deși toate privirile sunt îndreptate asupra numărului de paturi disponibile pentru a primi pacienții care suferă de forme severe de Covid, există diferențe semnificative în raportări.
Medicii au sesizat discrepanțele dintre informațiile transmise în presă, legate de internările Covid (preluate din sursele oficiale – Public Health France) și observațiile din teren.
Numărul spitalizărilor Covid-19 este unul dintre indicatorii monitorizați cu cea mai mare atenție, pentru că el arată nivelul de ocupare al spitalelor dedicate primirii pacienților care suferă de forme severe Covid-19.
În fiecare zi, personalul Spitalului Universitar din Nisa contabilizează toate instituțiile care primesc pacienți Covid-19 și identifică numărul de paturi ocupate.
Informații valoroase, transmise tuturor profesioniștilor din spitale, precum și autorităților sanitare, care ulterior fac recomandări liderilor politici.
Trebuie reamintit faptul că toate restricțiile impuse vizează evitarea supraaglomerării spitalelor.
Diferențe mari în timpul perioadelor decisive
Cotidianul Nice-Matin a obținut tabelele și curbele de tendință de la începutul lunii octombrie, când epidemia a început să accelereze, după scăderea din vară. Au comparat apoi datele care apar acolo cu cele publicate de Public Health France, o unitate aflată sub supravegherea Ministerului Sănătății.
Se observă diferențe majore în ceea ce privește numărul de paturi ocupate, dar și evoluția curbei de spitalizare timp de câteva săptămâni.
De exemplu, pe 3 ianuarie, Public Health France număra 564 de persoane spitalizate cu Covid-19 în departamentul Alpes-Maritimes (inclusiv 69 la terapie intensivă), când, în realitate „doar” 233 de pacienți ( inclusiv 55 în terapie intensivă) au fost spitalizați în acea zi.
Mai îngrijorător, există divergențe reale în evoluția curbelor, în perioade decisive. Cele care reflectă creșterea numărului de spitalizări pentru formele severe din Alpes-Maritimes, comunicate de spitale, arată o stabilitate relativă, sau chiar o scădere, începând cu 10 noiembrie, timp de câteva săptămâni. Curba publicată de Public Health France descrie o creștere constantă a spitalizărilor.
Pacienții sub monitorizare continuă să fie contabilizați.
Numărul spitalizărilor comunicat de spitale include pacienții aflați în stadiu critic și nu îi ia în considerare pe cei care au avut Covid în trecut și care sunt încă spitalizați pentru gestionarea efectelor secundare ale bolii. Pacienți care nu mai sunt contagioși.
„După 14 zile, pacienții ar trebui să nu mai figureze în tabele”, spune un specialist în sănătate publică. În realitate, ei nu sunt scoși din contabilizarea datelor atât timp cât rămân în unitățile de recuperare. „Mai general, pacienții cu Covid-19 care părăsesc spitalul după o ședere la terapie intensivă sau într-un alt serviciu nu părăsesc întotdeauna și bazele de date”.
Nicio diferență între pacienții testați pozitiv și cei spitalizați din alte motive
Când un pacient este internat în spital sub un alt diagnostic (insuficiență cardiacă, decompensare diabetică etc.), într-unul din departamentele spitalului sau clinicii și este testat pozitiv în timpul șederii, el se alătură numărului de persoane spitalizate pentru Covid, chiar dacă nu are simptome.
Când pacienții ajung în camera de urgență cu suspiciunea de Covid, sunt introduși imediat în baza de date ca fiind pozitivi. Dacă diagnosticul nu este confirmat trebuie scoși din evidență, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna.
Sistemul de colectare a datelor include pacienți pozitivi care locuiesc în casele de bătrâni, chiar dacă starea lor nu justifică spitalizarea într-unul dintre sectoarele dedicate.
Dincolo de diferențele privind numărul total de pacienți spitalizați pentru Covid, cum se explicăm diferențele în traiectoria curbelor între 10 noiembrie și 15 decembrie? Intrigat, niciunul dintre specialiștii contactați nu a putut să ne răspundă.
Una dintre cauze poate fi numărul de teste efectuate. Cu cât testăm mai mult, cu atât găsim mai multe cazuri. Persoanele care dau rezultate pozitive în timp ce sunt spitalizate sau locuiesc în case de bătrâni, spre exemplu (care s-au confruntat cu numeroase focare în această perioadă), sunt trecute pe listele celor „diagnosticați cu Covid 19 și internați”, pe site-ul Public Health France.
Însă creșterea numărului de persoane pozitive nu s-a tradus într-o creștere a spitalizărilor în structurile de asistență medicală și, prin urmare, nu a constituit o amenințare pentru sistemul de sănătate.
Cifrele compară elemente diferite
Este esențial să avem cifre de încredere. Ele contribuie în mare măsură la stabilirea măsurilor de sănătate și pot condiționa deciziile politice la scară largă, cum ar fi închiderea sau deschiderea magazinelor. Publicația LCI a contactat Public Health France pentru a înțelege diferențele evidențiate aici.
„Datele raportate de Nice Matin corespund numărului de spitalizări convenționale și a celor din terapie intensivă, în timp ce indicatorul produs zilnic de Public Health France raportează numărul total de persoane spitalizate din cauza Covid și, prin urmare, include pacienții aflați la terapie intensivă, în asistență de urmărire și reabilitare (SSR) și în unitățile de monitorizare continuă ”, explică agenția. Prin urmare, nu este „vorba de o eroare de cifre, ci de indicatori care nu reprezintă același domeniu de aplicare”.
Sursa: Nice-Matin