Trebuie găsită o soluție pentru a goli recipientele înainte de următoarea recoltă. Prin urmare, începând de vineri, Franța a oferit viticultorilor posibilitatea de a transforma 2 milioane de hectolitri de vin în bioetanol sau gel hidroalcoolic. Sau aproximativ 200 de milioane de litri.
„Începând de vineri, cele 33 de distilerii din Franța vor putea colecta vin”, a confirmat Didier Josso, delegatul sectorului vinicol al organizației FranceAgriMer care gestionează piețele agricole, în timpul unei videoconferințe de presă. Această măsură excepțională, autorizată de Bruxelles și finanțată din fonduri publice europene, se va extinde până la 15 octombrie.
Premiu de consolare
Chiar dacă cel puțin trei milioane de hectolitri ar trebui distilați, fondurile eliberate ar trebui să permită procesarea deocamdată doar a două treimi. Un hectolitru de vin distilat va fi compensat cu până la 78 de euro.
O sticlă de vin de primă categorie va obține în jur de 60 de centi prin „subvenție”, iar cele fără indicație geografica, 43 de cenți. Asta limitează pierderea, fără a-i consola însă pe viticultorii care se confruntă cu o criză istorică din cauza scăderii consumului în perioada de izolare și a scăderii exporturilor (în special către Statele Unite).
Fiecare viticultor care dorește să facă acest lucru are termen până la 19 iunie să înscrie volumul pe care dorește să-l distileze. Toate vinurile sunt potențial eligibile, cu excepția vinurilor fără indicații geografice din Burgundia, Beaujolais, Alsacia, Savoie, Jura, Charente și Cognac, care reprezintă totuși volume mici. Celelalte două mari țări producătoare de vin, Spania și Italia, folosesc măsuri similare pentru a reglementa surplusul, precum și „recoltarea verde”, adică distrugerea ciorchinilor imaturi pe viță de vie.
Alcoolul provenit din distilare este rezervat exclusiv industriei, pentru producția de bioetanol sau pentru produsele farmaceutice și cosmetice, în special pentru producerea gelului hidroalcoolic. Dar „în niciun caz fabricarea de băuturi spirtoase”, a spus Didier Josso.
În timp ce vânzările de produse de consum au crescut cu 8,9% în distribuția în masă în cele opt săptămâni de izolare (sursa IRI), vânzările de „lichide” au scăzut cu 3% față de aceeași perioadă în 2019.
Pe lângă viticultori, FranceAgriMer a reunit și producătorii de cidru care solicită un plan de sprijin, pentru o sumă totală de 22 de milioane de euro. „Sperăm la un plan în zilele următoare”, a declarat delegatul sectorului vinicol din FranceAgriMer.
Sursa: Les Echos