Agenția Medicamentelor din Franța (ANSM) indică un „potențial risc” privind tulburările menstruale după vaccinare. „Începând cu 15 iunie, 66 de evenimente adverse grave au fost observate după vaccinare” la adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, „inclusiv un caz de miocardită în curs de vindecare”, specifică autoritatea sanitară.
În total, aproape 2,4 milioane de adolescenți au primit cel puțin o primă doză a vaccinului anti-Covid. Până acum, doar vaccinul Pfizer/BioNTech (Comirnaty) putea fi utilizat pentru această grupă de vârstă, dar Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) a aprobat miercuri și vaccinul de la Moderna (Spikevax). Miocardita, o inflamație a mușchiului cardiac, este deja listată ca un efect secundar al vaccinului Pfizer la adulți, „mai des după a doua doză, la bărbați tineri”.
Risc de „tensiune arterială crescută”
„Profilul efectelor secundare este în general similar cu cel al adulților”, spune Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor. Celălalt semnal confirmat pentru vaccinul Pfizer este riscul creșterii tensiunii arteriale, imediat după vaccinare sau întârziat.
ANSM clasifică, de asemenea, cu „potențial de risc” tulburările menstruale după vaccinarea cu Pfizer sau Moderna, printr-un raport trimis către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Au fost raportate 36 de cazuri după vaccinarea cu Moderna și 229 după injectarea vaccinului Pfizer.
ANSM a înregistrat între 16 și 22 iulie „un caz de șoc anafilactic care a dus la moartea unei persoane în vârstă de 20 de ani după vaccinarea cu Pfizer”. „Având în vedere debutul tardiv” (10 ore după vaccinare) „și expunerea foarte probabilă, după vaccinare, la un alergen a respectivei persoane cu antecedente privind alergiile alimentare, nu există nimic care să concluzioneze că decesul are legătură cu vaccinarea”, subliniază agenția.
Sursa: Le Parisien