Francezii oferă donații restaurantelor preferate pentru a le ajuta să depășească criza Covid
Deși situația actuală de sănătate nu permite stabilirea unei date pentru redeschidere, unele restaurante și bistrouri pot conta pe generozitatea clienților lor.
Este și cazul Café de la Place, din Alignan-du-Vent (Hérault), un sat de 1.800 de locuitori. Pentru a sprijini tânărul cuplu care a preluat acest bistro în mai 2019, un grup de clienți fideli a organizat o strângere de fonduri online și au strâns deja echivalentul a două luni de chirie.
Un gest care îi încurajează pe tinerii proprietari. „Nu ne așteptam la asta. Ne încălzește inimile, este bine pentru moralul nostru. Pentru noi este un sprijin în plus, o încurajare pentru a reporni, când va fi posibil”, spune Charline.
„Acest lucru arată că francezii sunt foarte atașați de restaurantul din localitatea lor. Din punct de vedere strict financiar, PGE (împrumutul garantat de stat) permite restaurantelor să țină pasul, dar este foarte important ca propietarii să se simtă susținuți și de clienții lor”, crede Michael Ballay, director asociat la Food Service Vision. Sectorul a suferit o pierdere de 35% din cifra de afaceri anuală în 2020, conform Food Service Vision.
Acest tip de solidaritate a fost observat încă de la începutul crizei de sănătate. Pe platforma de finanțare participativă, KissKissBankBank, majoritatea cererilor de donații au fost lansate și „în timpul primei izolari și între cele două izolari”, arăta un raport. În total, pe acest site, 71 de restaurante și baruri au beneficiat de donații, colectând în medie 3.000 de euro pe unitate.
La sfârșitul lunii ianuarie, un restaurant din Nisa, l’Escalinada, a lansat o strângere de fonduri pe aceeași platformă, pentru a răscumpăra afacerea și a strâns deja peste 18.000 de euro. „Un avans” care va fi returnat participanților în tichete de masă, atunci când restaurantul se redeschide, explică managerii unității, „emoționați și surprinși de mesajele de încurajare” pe care le primesc.
„Oamenii mă sună și îmi spun că le pare rău că au dat doar 20 de euro”, mărturisește Anthony Bastiand, co-manager al restaurantului.
Și companiile pun „mâna pe portofel”. Există mai multe operațiuni care demonstrează acest fapt: „J’aime mon bistrot”, lansată în primăvara anului trecut, inițiativă a unui grup de aproximativ 100 de producători de băuturi, cafea și fabrici de bere. Sau #PlaceAuxRestos, la inițiativa gigantului Metro care, în timpul sărbătorilor de la sfârșitul anului trecut, a invitat primarii să ofere restaurantelor standuri pe piețele locale sau să organizeze piețe ambulante, rezervate restaurantelor independente.
Desigur, statul rămâne alături de restaurante și menține mecanismele de ajutor (somaj parțial, fond de solidaritate, imprumuturi garantate). Dar și prin acțiuni mai specifice, cum ar fi prelungirea valabilității bonurilor de masă din 2020 până în septembrie 2021.
Francezii vor să se întoarcă la restaurant
De îndată ce situația permite redeschiderea restaurantelor, Michael Ballay de la Food Service Vision este destul de optimist cu privire la revenire. „Francezii vor să se întoarcă la restaurante. După cum am văzut vara trecută, consumatorii au fost acolo”.
Conform analizei strategice Food Service Vision, 73% dintre francezi au declarat în noiembrie că sunt gata să se întoarcă la restaurante. „Evident că vor fi închideri. Unitățile care aveau deja dificultăți economice se închid”, anticipează el.
„La Paris, unde chiriile sunt foarte mari, există riscul de a avea un număr extrem de mare de unități care nu se vor redeschide sau vor ajunge să renunțe. Mai ales în cartiere turistice, în care vin de regulă clienți străini, precum Montmartre sau Champs-Élysées ”, subliniază Pascal Mousset, președintele VNB Paris Île-de-France
În aceste cartiere, 25-30% dintre unități nu vor putea supraviețui anului 2021. Restaurantele din cartierul de birouri din La Défense, riscă, de asemenea, să nu se redeschidă, din cauza implementării muncii de acasă.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook