Fostul ambasador al SUA la ONU: Riscul de a se produce un nou „11 septembrie” nu a fost niciodată mai mare

Atacul terorist de la 11 septembrie 2001. Foto: AP

Sub președinția lui George W. Bush, John Bolton a făcut parte din așa-numitul clan de „șoimi”. A fost unul dintre marii arhitecți ai războiului din Irak, din 2003, alături de Donald Rumsfeld. A fost numit ambasador american la ONU în 2005 și a fost obligat să demisioneze anul următor, deoarece democrații au refuzat să confirme în funcție un bărbat care, în ochii lor, reprezenta politica fierbinte a Statelor Unite.

Donald Trump îi oferă rolul de consilier pentru securitate națională în 2018. Cei doi se ceartă repede, mai ales pe problema afgană. Împotriva sfaturilor consilierului său, care se opunea ferm oricărei retrageri americane, președintele își anunță intenția de a părăsi Afganistanul. John Bolton a folosit apoi cuvinte foarte dure la adresa lui Donald Trump și apoi față de Joe Biden, deoarece noul președinte a continuat, ba chiar a accelerat plecarea trupelor din Afganistan. În interviul pentru Le Point, își exprimă furia.

Cum ați descrie ce s-a întâmplat pe 15 august la Kabul?

John Bolton: Este o tragedie. Nu doar pentru poporul afgan, ci și pentru America, Europa și tot Occidentul. 20 de ani de eforturi au fost în van. Desigur, la fel ca mulți alții, m-am gândit la Saigon și la evacuarea dezastruoasă de la sfârșitul războiului din Vietnam. Astăzi, talibanii controlează tot teritoriul afgan și îl vor transforma într-un sanctuar pentru teroriști. Ne apropiem de cea de-a 20-a aniversare a zilei de 11 septembrie 2001, iar riscul de a se repeta catastrofa de atunci nu a fost niciodată mai mare. Statele Unite sunt mai vulnerabile astăzi decât ieri.

Spuneți că America nu a pierdut războiul din Afganistan …

Am câștigat războiul din Afganistan, dar plecăm de parcă l-am fi pierdut. Este chiar mai rău decât o înfrângere militară, este o decizie politică inexplicabilă pentru mine.

Nu era necesar să punem capăt acestui „război nesfârșit”?

Situația a fost departe de a fi perfectă în Afganistan. Dar este mai bine să ai un război fără sfârșit decât să suferi atacuri teroriste pe propriul teritoriu.

Pe cine trageți la răspundere pentru fiasco-ul în Afganistan? Donald Trump sau Joe Biden?

Trump și Biden împart responsabilitatea pentru acest dezastru. Dacă Trump ar fi fost reales, s-ar fi întâmplat același lucru, am fi părăsit Afganistanul. Biden pune în aplicare doar deciziile luate de Trump, dar o face atât de prost încât ne aruncă într-o mizerie teribilă.

Regretați decizia de a invada Afganistanul, luată în 2001?

Deloc. Pe atunci eram la Departamentul de Stat. Știam foarte bine că talibanii adăpostesc gruparea Al Qaeda. George Bush a înțeles riscul pe care îl reprezintă talibanii și grupurile extremiste din Pakistan. Invadarea Afganistanului a fost decizia corectă. Greșeala a fost să stabilim obiectivul construirii unui stat afgan. Nu ne-am dus acolo pentru asta. Am fost în Afganistan pentru a apăra Statele Unite și pentru a ne asigura că țara nu va cădea în mâinile talibanilor.

Ar fi fost necesar să rămână un număr incalculabil de ani în Afganistan

Fără îndoială. Nu putem ști când ar fi dispărut riscul reprezentat de talibani. Dar un lucru este sigur: este mai bine să lupți în Afganistan decât pe străzi sau pe cerul Americii. După Al Doilea Război Mondial, trupele americane au stat la porțile Uniunii Sovietice timp de aproape 50 de ani, până când noi am câștigat Războiul Rece.

Dacă ați fi încă în funcție, ce ați face?

M-aș asigura că trupele noastre rămân în Afganistan și aș crește bugetul pentru apărare. La Beijing, Moscova, Teheran, trecem drept marionete, chiar păpuși. După ce a fost ales președinte, Joe Biden a spus lumii: „America s-a întors”. Cum să fie luat în serios acum?

Sursa: Le Point

Exit mobile version